Reprezentanţii Partidului Libertăţii (FPO) şi-au recunoscut duminică după-amiază înfrângerea în alegerile prezidenţiale austriece, după ce primele exit-poll-uri au indicat un avans considerabil de 7,2% pentru independentul Alexander Van der Bellen. Candidatul independent a căştigat la limită şi primul scutin prezidenţial, anulat de către magistraţii supremi, transmite AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit primelor exit-poll-uri, independentul a obţinut 53,6% din voturi, în vreme ce prezidenţiabilul extremei-drepte nu a reuşit să strângă decât 46,4% din sufragii. Diferenţa dintre cei doi candidaţi austrieci este mult mai mare decât în primul scrutin prezidenţial din luna mai.

Însă, rezultatele oficiale ale acestui scrutin maraton sunt aşteptate pentru luni, deşi extremiştii şi-au recunoscut înfrângerea la doar câteva minute după închiderea urnelor.

”Aş vrea să profit de această oportunitate pentru a-l felicita pe Alexander Van der Bellen”, a declarat şeful campaniei FPO, Herbert Kickl.

Un asemenea avans este zdrobitor pentru Norbert Hofer, care a pierdut la o limită de doar 0,7% primele alegeri prezidenţiale în faţa independentului Alexander Van der Bellen.

Primele exit-poll-uri au o marjă de eroare de 1,2%.

Independentul Alexander Van der Bellen (72 de ani) a vorbit adeseori despre Brexit în timpul campaniei prezidenţiale, susţinând că extremistul Hofer vrea să organizeze un ”Oexit”, care ar ameninţa locurile de muncă ale muncitorilor din Austria. Ţara alpină este puternic dependentă de schimburile comerciale din interiorul UE.

Însă, Norbert Hofer şi-a retras declaraţiile cu privire la organizarea unui referendum şi a precizat că Austria ar putea să părăsească blocul comunitar doar în cazul aderării Turciei la UE. De asemenea, candidatul extremei-dreapta s-a arătat împotriva concentrării de putere în mâinile Bruxelles-ului şi a cerut mai multă putere de decizie pentru executivele naţionale din cadrul UE.

Preşedintele austriac are în mod tradiţional un rol simbolic. Însă, candidatul extremei-dreapta a declarat că vrea să fie un aşa-numit preşedinte jucător, ameninţănd că va demite actualul executiv şi va creşte taxele. 

Curtea Supremă a decis la începutul lunii iulie să anuleze rezultatele alegerilor prezidenţiale, care l-au declarat câştigător pe independetul Alexander Van der Bellen, în urma unui proces iniţiat de extremiştii de la Partidul Libertăţii. Magistraţii au descoperit mai multe nereguli tehnice în desfăşurarea procesului electoral, care nu indicau spre comiterea unei fraude de proporţii.

Cancelarul Christian Kern a decis ca alegerile prezidenţiale să fie reluate la începutul lunii octombrie. Însă, scrutinul prezidenţial a fost amânat din nou, după ce autorităţile electorale au descoperit că adezivul de pe buletinele destinate votului prin corespondenţă nu se lipea, iar votul putea să fie prin urmare fraudat.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.