Premierul Papua Noua Guinee, Peter O'Neill, a anunţat miercuri dimineaţă, după o întâlnire cu ministrul Imigraţiei din Australia, că s-a ajuns la un acord între Port Moresby şi Canberra cu privire la închiderea controversatului centru de detenţie al solicitanţilor de azil de pe insula Manus. Anterior, activiştii au condamnat dur politica de migraţie australiană, care presupune trimiterea solicitanţilor de azil în două centre de detenţie din Papua Noua Guinee şi Nauru, unde condiţiile sunt considerate inumane, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Atât Papua Noua Guinee, cât şi Australua, sunt de acord ca centrul de detenţie de pe insula Manus să fie închis. O serie de alternative sunt prezentate şi vor fi implementate. Este important ca acest proces să nu fie grăbit, dar implementat cu multă grijă. Acesta trebuie să ia în considerare interesele cetăţenilor din Papua Noua Guinee, precum şi binele solicitanţilor de azil şi al refugiaţilor”, a declarat Peter O'Neill.

În luna aprilie, magistraţii Curţii Supreme din Papua Noua Guinee au hotărât că detenţia solicitanţilor de azil reprezintă o măsură neconstituţională.

Însă, autorităţile australiene au evitat timp de mai bine de patru luni să prezinte o soluţie pentru relocarea solicitanţilor de azil sau să ia o decizie cu privire la viitorul centrului de detenţie de pe insula Manus. În prezent, 854 de persoane sunt găzduite în aşa-numitul Centru de Procesare Regional Manus, care nu va fi înschis în mod imediat.

Autorităţile australiene îi trimit pe solicitanţii de azil, care au ajuns în apele continentale ale statului, în două centre de detenţie din Papua Noua Guinee şi Nauru.

Nici măcar refugiaţii nu primesc dreptul de a rămâne pe teritoriul australian, fiind trimişi în centre de detenţie, unde condiţiile au fost descrise de către activişti drept inumane.

Între timp, ministrul Imigraţiei Peter Dutton a declarat că executivul australian are o poziţie de colaborarea cu Papua Noua Guinee în ceea ce priveşte închiderea centrului de detenţie de pe insula Manus şi relocarea solicitanţilor de azil.

”Poziţia noastră, care a fost din nou confirmată, este ca nicio persoană din Centrul de Procesare Regional Manus să nu fie vreodată relocată în Australia”, a precizat Dutton.

După decizia magistraţilor din luna aprilie, Dutton a precizat că există destul spaţiu în centrul de detenţie din Nauru pentru relocarea solicitanţilor de azil de pe insula Manus.

De asemenea, Australia ar putea să ia în considerare redeschiderea unui centru de detenţie pe insula Crăciunului.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.