Premierul Australiei Anthony Albanese a declarat că va publica marţi un raport din partea procurorului general despre predecesorul său, Scott Morrison, care a preluat în secret cinci ministere în timpul pandemiei de COVID-19, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Albanese a spus că nu s-a sugerat că acţiunile lui Morrison sunt ilegale, dar au ridicat întrebări cu privire la convenţiile politice şi la controalele puterii într-o democraţie. "Există o slăbiciune fundamentală de bază în control şi echilibru Dacă nimeni nu ştie cine este ministrul, atunci cum poate fi tras la răspundere pentru deciziile luate?", a declarat Albanese luni. 

Morrison, care a demisionat din funcţia de lider al Partidului Liberal după ce a pierdut alegerile generale din mai, s-a confruntat cu un val de critici din partea guvernului laburist şi a propriului său partid, după ce a fost dezvăluit că a depus jurământul în secret la ministere, fără să spună parlamentului sau membrilor Cabinetului, o asumare a puterii fără precedent.

Trei miniştri nu au ştiut că Morrison a împărţit puterea asupra ministerelor lor de interne, trezorerie şi finanţe până săptămâna trecută. Morrison a spus că a intervenit doar într-un singur minister, resurse, pentru a bloca un proiect de gaze offshore.

Duminică, Albanese a spus că ar putea lua în considerare o anchetă mai amplă.

Morrison a afirmat săptămâna trecută că pandemia de coronavirus a fost o perioadă extraordinară şi că a preluat în secret ministerele pentru că a simţit că responsabilitatea pentru naţiune este numai a lui.

Fostul premier s-a autonumit în portofoliile de sănătate, finanţe, resurse, afaceri interne şi trezorerie între 2020 şi 2021

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.