Guvernul Australiei a declarat sâmbătă că şi-a exprimat îngrijorarea serioasă Chinei, după ce o interacţiune ”nesigură şi neprofesionistă” dintre o navă a marinei australiene şi o navă de război chineză a provocat rănirea unor scafandri militari australieni, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Apărării, Richard Marles, a declarat că HMAS Toowoomba - o fregată cu rază lungă de acţiune - desfăşura o operaţiune de scufundare în Zona Economică Exclusivă a Japoniei, pe 14 noiembrie, pentru a curăţa plasele de pescuit de elice, atunci când a avut loc incidentul.

”În timp ce operaţiunile de scufundare erau în desfăşurare, un distrugător PLA-N (DDG-139) care opera în apropiere s-a apropiat de HMAS Toowoomba”, a spus Marles într-un comunicat, referindu-se la o navă a Marinei Armatei Populare de Eliberare.

El a spus că, în ciuda faptului că nava australiană a notificat nava de război chineză cu privire la operaţiunea de scufundare şi i-a cerut să rămână departe, distrugătorul s-a apropiat ”la o distanţă mai mică”.

”La scurt timp după aceea, a fost detectat că are în funcţiune sonarul montat pe carenă într-un mod care a reprezentat un risc pentru siguranţa scafandrilor australieni care au fost forţaţi să iasă din apă”.

Comportamentul a fost ”nesigur şi neprofesionist”, a spus Marles.

Ambasada Chinei în Australia nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Evaluările medicale au constatat răni minore ale scafandrilor, cauzate probabil de sonarul distrugătorului, a spus ministrul apărării.

”Australia se aşteaptă ca toate ţările, inclusiv China, să îşi opereze armatele într-un mod profesionist şi sigur”, a spus Marles, adăugând că siguranţa şi bunăstarea personalului militar australian este ”cea mai mare prioritate a guvernului”.

China a apărut în ultimii ani ca o putere din ce în ce mai asertivă în regiunea Indo-Pacific, inclusiv prin îmbunătăţirea legăturilor de securitate cu Insulele Solomon, în iulie.

La începutul acestui an, Australia - un aliat apropiat al Statelor Unite - a condus două săptămâni de jocuri de război, care au implicat peste 30.000 de soldaţi împreună cu SUA, într-o demonstraţie de forţă pe fondul influenţei regionale tot mai mari a Chinei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.