Guvernul australian a anunţat, marţi, că imaginea Reginei Elizabeth a II-a de pe bancnotele de cinci dolari australieni nu va fi înlocuită automat cu cea a Regelui Charles al III-lea şi că este posibil ca în schimb să fie înlocuită cu imaginea unor personalităţi naţionale, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este obligatoriu ca monedele să ilustreze imaginea monarhului britanic, însă decizia de a imprima chipul suveranei pe bancnota de cinci dolari australieni nu a avut legătură cu statutul său de monarh, ci cu personalitatea sa, iar eventualele schimbări nu ar fi ”automate”, a declarat, marţi, ministrul adjunct al Finanţelor, Andrew Leigh.

Întrebat de un reporter dacă Guvernul ar lua în considerare înlocuirea imaginii monarhului britanic de pe bancnote cu cea a unei personalităţi australiene, de exemplu activistul pentru drepturile teritoriale ale indigenilor, Edward Mabo, Leigh a spus: ”Este o discuţie care va avea loc în guvern. Nu e nicio grabă în privinţa aceasta. Prioritatea acum este schimbarea monedelor”.

Moartea Reginei a reaprins dezbaterile referitoare la viitorul Australiei ca monarhie constituţională. Alegătorii au ales cu stricteţe să menţină monarhul britanic ca şef de stat într-un referendum din 1999.

Premierul australian Anthony Albanese a declarat, marţi, că nu a decis încă dacă imaginea unui australian ar trebui imprimată pe bancnota de 5 dolari.


”Cred că este un moment în care este necesar un pic de respect. Vom trata aceste probleme în mod corespunzător, într-un mod ordonat, într-un mod respectuos”, a evocat Albanese.

Monetăria Regală Australiană, singurul producător de monede din ţară, a anunţat marţi că nu va emite monede care să poarte chipul Reginei Elizabeth a II-a în 2023.

Aproximativ 15 miliarde de monede au fost bătute cu imaginea Reginei Elizabeth a II-a de la încoronarea regretatei suverane britanice în 1953. Monetăria produce între 110 milioane şi 150 de milioane de monede anual.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.