Nori de praf saharian au acoperit marţi Atena şi alte oraşe greceşti, în urma unuia dintre cele mai grave episoade de acest gen care au afectat ţara din 2018 încoace, au anunţat autorităţile, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O ceaţă galben-portocalie a sufocat mai multe regiuni după zile în care vântul a bătut puternic dinspre sud. Fenomenul a limitat vizibilitatea şi a determinat autorităţile să emită avertismente cu privire la riscurile respiratorii.

"Este unul dintre cele mai grave episoade de concentraţii de praf şi nisip din Sahara din 21-22 martie 2018, când norii au învăluit în special insula Creta", a declarat Kostas Lagouvardos, director de cercetare meteo la Observatorul din Atena.

Grecia s-a mai confruntat cu nori de praf saharian şi la sfârşitul lunii martie şi începutul lunii aprilie, un fenomen care s-a manifestat, de asemenea, şi în unele părţi din Elveţia şi sudul Franţei, dar şi în România.

Autorităţile au avertizat că aceste concentraţii de praf pot reduce lumina soarelui şi vizibilitatea, crescând în acelaşi timp concentraţiile de particule fine de poluare, ceea ce reprezintă un risc pentru persoanele cu probleme de sănătate subiacente.

Sahara eliberează între 60 şi 200 de milioane de tone de praf mineral pe an. Cele mai mari particule se întorc rapid pe pământ, dar cele mai fine pot călători mii de kilometri şi pot ajunge în toată Europa.

Serviciul meteorologic din Grecia a declarat că cerul va începe să se însenineze de miercuri.

Vântul puternic din sud din ultimele zile a alimentat, de asemenea, incendiile neobişnuit de timpurii care au izbucnit deja în Grecia. Serviciul de pompieri a declarat marţi seara că un total de 25 de incendii de vegetaţie au izbucnit în întreaga ţară în ultimele 24 de ore. Trei persoane au fost arestate pe insula Paros, staţiune balneară de la Marea Egee, suspectate că au declanşat din greşeală luni un incendiu de mărăcini. Nu au fost raportate pagube semnificative sau răniţi, iar incendiul a fost stăpânit rapid. Un alt incendiu care a izbucnit în Creta, în apropierea unei baze navale, a fost pus sub control marţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.