Ministrul israelian al Diasporei Naftali Bennett a denunţat duminică o intensificare a atacurilor antisemite în lume, apreciind că Israelul ar trebui ”să ajute milioane de evrei din diaspora care se confruntă cu tot mai multe infracţiuni antisemite”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raportul anual al acestui minister cu privire la antisemitism în lume - care relevă o creştere sensibilă a cazurilor în Franţa şi un număr-record în Marea Britanie - a fost prezentat duminică într-o şedinţă a Consiliului de Miniştri, cu ocazia Zilei Internaţionale a Victimelor Holocaustului.

Potrivit raportului, 13 evrei au fost asasinaţi în 2018 în trei atacuri antisemite - un număr-record de la atentatele contra comunităţii evreieşti în Argentina, în anii '90.

În afara atacului armat de la Pittsburgh, în Statele Unite, vizând o sinagogă, în octombrie, soldat cu 11 morţi, autorii raportului menţionează moartea lui Mireille Knoll, o evreică octagenară ucisă la Paris în martie şi asasinarea în California a unui student evreu de către un neonazist.

Parchetul Parisului a recunoscut rapid caracterul antisemit al uciderii lui Mireille Knoll, însă unul dintre suspecţi a revenit asupra declaraţiilor, ceea ce complică situaţia cu privire la mobilul crimei.

Raportul israelian insistă asupra numărului tot mai mare de acte antisemite imputate unor neonazişti şi adepţi ai supremaţiei albilor.

El denunţă, de asemenea, atacurile antisemite pe stradă şi pe Internet - în 70% din cazuri de natură ”antiisraeliană” - în urma transferului în 2018 al Ambasadei Statelor Unite la Ierusalim şi manifestaţiilor palestiniene de-a lungul barierei de securitate care marchează frontiera Israelului cu enclava Fâşia Gaza.

Franţa a înregistrat o creştere de 69% a actelor antisemite în 2019, în timp ce numărul incidentelor antisemite în marea Britanie a atins un record istoric, potrivit raportului.

Preşedintele israelian Reuven Rivlin a deplâns săptămâna trecută faptul că antisemitismul ”ridică capul” în Franţa, într-o întâlnire cu Emmanuel Macron, care l-a asigurat atunci de ”hotărârea” sa de a ”continua lupta” împotriva antisemitismului.

”În contextul în care lumea marchează Ziua Internaţională a Memoriei Shoah, îndemn Guvernele (...) să acţioneze: eradicaţi-vă antisemitismul din societăţi şi adoptaţi poziţii ferme contra urii faţă de evrei”, a declarat Bennett, citat într-un comunicat al biroului său.

De asemenea, Centrul Simon-Wiesenthal de la Ierusalim şi-a exprimat duminică satisfacţia faţă de continuarea acţiunilor judiciare contra unor foşti nazişti.

Începând din 2001, 105 foşti nazişti au fost condamnaţi în legătură cu participarea lor la Holocaust, iar patru proceduri sunt în curs, potrivit Centrului.

O modificare a legii germane care autoriează urmăriri ale celor care au colaborat cu naziştii în lagărele morţii - chiar dacă nu au participat în mod direct la asasinarea unor persoane nevinovate - oferă, în opinia Centrului Wiesenthal, noi oportunităţi de a judeca suspecţi, în pofida vârstei lor înaintate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.