Yahoo! a anunţat că atacul cibernetic masiv - cel mai important din Istorie - a cărui victimă a fost în 2013 a afectat toate cele trei miliarde de conturi de utilizator şi nu doar un miliard, aşa cum a anunţat iniţial, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Yahoo trimite notificări pe e-mail altor conturi de utilizator afectate”, a anunţat marţi într-un comunicat grupul, care este în prezent proprietatea operatorului american de telecomunicaţii Verizon.

Grupul dă asigurări că hackerii nu au furat nici parole, nici date bancare şi nici informaţii legate de mijloace de plată la care au recurs proprietarii conturilor.

Scandalul aproape că a deraiat achiziţionarea nucleului Yahoo de către gigantul în telecomunicaţii Verizon, care a obţinut să plătească mai ieftin, şi anume 4,48 de miliarde în loc de 4,83 miliarde de dolari.

Anchete efectuate de experţi independenţi după integrarea Yahoo! în Verizon au permis descoperirea faptului că amploarea atacului cibernetic era mai importantă decât s-a dezvăluit până în prezent, anunţă Yahoo - redenumit Oath.

”Întreprinderea continuă să coopereze strâns cu forţele de ordine”, continuă ea, dând asigurări că ia ”toate măsurile necesare” în vederea garantării securităţii utilizatorilor săi.

Aceste anunţuri, făcute marţi, au loc într-un context de continuă polemică în Statele Unite pe tema amestecului Moscovei în alegerile americane de anul trecut cu scopul de a-l favoriza pe Donald Trump, printr-o piratare a Partidului Democrat al lui Hillary Clinton.

Serviciile de informaţii americane acuză totodată Rusia de piratarea unor sisteme informatice în Statele Unite.

MULTIPLICAREA ATACURILOR

Yahoo! a dezvăluit pe 14 decembrie 2016 că a fost victima unui gigantic atac informatic în august 2013. Acest atac cibernetic viza, potrivit informaţiilor iniţiale, un miliard de conturi de utilizatori piratate, ceea ce-l făcea cel mai important din istorie.

La acea vreme grupul dădea asigurări că atacul nu a afectat numere de carduri bancare sau de securitate socială, ceea ce i-a determinat pe experţi să aprecieze că atacul nu era financiar.

Însă grupul a fost criticat dur, din cauză că aceste informaţii au fost dezvăluite doar după un atac precedent, iniţiat în 2014, care a afectat 500 de milioane dintre conturile sale şi în care s-a comis un furt de informaţii ale utilizatorilor.

În acest din urmă atac, grupul a acuzat hackeri ”probabil cu legături cu un stat”, fără să ofere alte detalii.

În martie, autorităţile americane au acuzat serviciul rus de informaţii FSB că este de vină.

Departamentul american al Justiţiei (DoJ) a procedat la patru inculpări, inclusiv a doi agenţi FSB - moştenitorul KGB - şi anume Dmitri Dokuciaiev şi Igor Suşchin.

Ei erau acuzaţi că au ”protejat, condus, facilitat şi plătit hackeri infractori să colecteze informaţii prin intruziuni informatice în Statele Unite şi în alte părţi”.

Doi hackeri care au lucrat pentru spionii ruşi au fost, de asemenea, inculpaţi, şi anume rusul Aleksei Belan (”Magg”) - care figura deja din 2013 pe lista piraţilor cibernetici cei mai căutaţi de Statele Unite - şi canadiano-cazahul Karim Baratov - arestat cu o zi înainte în Canada.

Atacurile informatice vizând întreprinderi americane s-au multiplicat în ultimele luni, ceea ce-i face pe experţi să se teamă că datele furate ar putea să servească în scopul spionajului.

Ultimul astfel de atac a avut loc pe 7 septembrie.

Equifax - una dintre cele mai importante agenţii de evaluare a creditelor americane, al cărei rol este să colecteze şi să analizeze datele persoanel ale consumatorilor care solicită un credit - a anunţat pe 7 septembrie că hackeri au obţinut numele, numerele de securitate socială, datele de naştere şi, în unele cazuri, numere de permise auto ale clienţilor săi - informaţii care permit uzurparea identităţii.

Potrivit Equifax, hackerii au putut să acceadă în baze de date între 13 mai şi 30 iulie.

În urma dezvăluirii atacului au fost depuse o serie de plângeri şi au fost lansate o serie de anchete.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.