Jean Claude-Juncker a lansat marţi un atac dur la adresa liderilor campaniei pro-Brexit, Nigel Farage şi Boris Johnson, susţinând că cei doi politicieni sunt laşi şi lipsiţi de patriotism, pentru că au ales să se retragă după ce britanicii au votat în favoarea ieşirii din blocul comunitar, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Eroii de ieri ai campaniei pro-Brexit sunt astăzi nişte eroi trişti. Cei care au contribuit la această situaţie din Marea Britanie îşi dau acum demisia - Johnson, Farage şi alţii. Ei sunt asemenea vechilor naţionalişti, adică sunt lipsiţi de orice patriotism. Patrioţii nu îşi dau demisia atunci când situaţia devine una dificilă, atunci patrioţii rămân”, a declarat Juncker.

Preşedintele CE a susţinut că liderii britancii ar trebui să se ocupe cu realizarea unui plan pentru negocierea divorţului de UE, însă aceştia au decis să nu-şi asume consecinţele pe care le va avea acest proces.

Fostul primar conservator al Londrei, Boris Johnson, a fost una dintre cele mai importante voci ale campaniei pentru ieşirea din blocul comunitar, însă acesta nu a intrat în cursa pentru şefia Partidului Conservator şi a viitorului Guvern, după ce aliatul său Michael Gove a decis să candideze. Decizia lui Johnson i-a luat prin surprindere pe conservatorii pro-Brexit, care se aşteptau ca politicianul să lupte pentru Marea Britanie şi după victoria campaniei pentru ieşire.

Într-un act de dramatism politic, ministrul de Justiţie, Michael Gove, a declarat că Johnson nu este potrivit să fie premier al Marii Britanii.

Între timp, euroscepticul Nigel Farage s-a retras de la conducerea Partidului Independenţei din Marea Britanie (UKIP), susţinând că se va retrage după victoria pe care a aşteptat-o încă de la intrarea sa în politică. Însă, Farage va rămâne în delegaţia britanică de la Parlamentul European.

De asemenea, liderul grupului parlamentar ALDE, Guy Verhofstadt, i-a criticat pe Johnson şi Farage pentru că au decis să se retragă din situaţia complexă provocată de votul britanicilor pentru ieşirea din blocul comunitar.

”Susţinătorii Brexit-ului îmi amintesc de şobolanii care părăsesc corabia în pericol de scufundare. Ce aşteptaţi - următorul referendum poate să vină din Franţa sau Italia”, a declarat Verhofstadt. Mai mult, europarlamentarul i-a acuzat pe liderii europeni că au ignorat nevoia unei reforme reale ca răspuns la decizia britanicilor de a părăsi UE.

Între timp, Donald Tusk a lansat un nou avertisment cu privire la termenii pe care britanicii trebuie să-i accepte pentru a avea acces în continuare la piaţa unică europeană, printre care se numără şi respectarea principiului libertăţii de mişcare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.