Astronauta NASA Jeanette Epps se va alătura astronauţilor Sunita Williams şi Josh Cassada ca membră a echipajului primului zbor operaţional al navei spaţiale CST-100 Starliner a Boeing către Staţia Spaţială Internaţională (SSI), a anunţat agenţia, citată de CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin participarea la expediţia de şase luni, care va fi lansată în 2021, Jeanette Epps va deveni prima femeie afro-americană ca va locui şi va munci în spaţiu o lungă perioadă de timp.

“Jeanette Epps este o participantă naturală la misiunea Boeing Starliner-1 a NASA. Ea îi completează în totalitate pe ceilalţi membri ai primei misiuni cu echipaj a Boeing”, a declarat Kathy Lueders, administrator asociat pentru operaţiuni şi explorări umane la sediul central al NASA, într-un comunicat.

Epps a răspuns la noua ei misiune cu un video pe Twitter, afirmând că ”aşteaptă cu nerăbdare misiunea” alături de Williams şi Cassada.

Originară din Syracuse, New York, Epps a absolvit facutatea de fizică la LeMoyne College, în 1992. În 1994, aceasta a obţinut o diplomă de master în ştiinţe la Universitatea din Maryland, College Park, iar în 2000 a obţinut o diplomă de doctorat la aceeaşi universitate, în inginerie spaţială.

Epps a lucrat timp de şapte ani ca ofiţer de informaţii în domeniul tehnic la CIA, înainte de a fi selectată în 2009 în clasa de astronauţi a NASA, potrivit site-ului instituţiei.

Noua ei misiune în spaţiu survine la doi ani după ce ar fi urmat să devină membră a echipajului Staţiei Spaţiale Internaţionale, la bordul navei spaţiale ruseşti. Ea ar fi urmat să devină atunci primul astronaut de culoare, bărbat sau femeie, participant la o misiune de lungă durată în spaţiu. Ea a fost însă scoasă din echipă, fără explicaţii din partea NASA.

Fratele ei, Henry Epps, a afirmat atunci că motivul excluderii sorei sale este unul rasist, dar Jeanette Epps a declarat pentru Washington Post, în 2018, că nu poate comenta remarcile fratelui ei sau motivul schimbării de ultim moment a componenţei echipajului.

NASA a răspuns acuzaţiilor de rasism afirmând: ”Diversitatea şi incluziunea fac parte integrală din succesul NASA şi avem un efectiv de astronauţi diverşi care reflectă această abordare”.

Noua misiune din care va face parte Epps în 2021 va urma după misiunea de şase luni pe SSI a astronautului Victor Glover, care va fi lansată în acest an cel mai devreme pe 23 octombrie, el urmând să devină primul astronaut de culoare care va merge în spaţiu pentru o perioadă lungă de timp.

Deşi Epps şi Glover vor face istorie ca membri de echipaj aflaţi într-o misiune de lungă durată în spaţiu, ei nu vor fi primii astronauţi afro-americani care vor vizita SSI. NASA a confirmat că şase americani de culoare au vizitat în trecut staţia spaţială, inclusiv Stephanie Wilson, care a vizitat staţia de trei ori.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.