Preşedintele sirian Bashar al Assad a declarat luni că victoriile recente ale ofensivei militare susţinută de Rusia precede o eventuală înfrângere a insurgenţei din ultimii nouă ani, care a încercat să îl îndepărteze de la putere, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Assad a avertizat însă la televiziunea de stat din Siria că acest conflict nu s-a încheiat încă.

”Ştim că această eliberare nu înseamnă sfârşitul războiului sau zdrobirea tuturor comploturilor sau sfârşitul terorii sau predarea inamicului, dar în mod sigur i-a dat cu nasurile de pământ”, a spus Assad.

Preşedintele a adăugat că ”Acesta este preludiul înfrângerii finale (a forţelor de opoziţie), mai devreme sau mai târziu”.

Noua ofensivă susţinută de Rusia, ajutată de miliţii pro-iraniene, pentru recâştigarea ultimului bastion al rebelilor din nord-vestul Siriei a permis forţelor lui Assad să preia controlul asupra celei mai mari zone rurale de lângă Alep şi să avanseze mai mult în provincia Idlib, controlată de rebeli şi intens populată.

”Bătălia pentru eliberarea regiunilor Alep şi Idlib va continua, pentru că ne luptăm pentru eliberarea pământului sirian”, a mai spus preşedintele.

Potrivit celui mai recent bilanţ al ONU, publicat luni, ofensiva a făcut ca 900.000 de persoane din nord-vestul Siriei să îşi părăsească locuinţele.

”În prezent credem că 900.000 de persoane şi-au părăsit locuinţele începând din 1 decembrie, marea majoritate fiind femei şi copii”, a declarat secretarul general adjunct al ONU pentru probleme umanitare, Mark Lowcock, într-un comunicat.

Bilanţul precedent al ONU era de 800.000 de persoane care au fugit de teama războiului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.