Asasinul lui Samuel Paty, Abdullah Anzorov, care l-a decapitat în octombrie pe acest profesor din cauză că le-a arătat elevilor săi la ore caricaturi Charlie Hebdo cu profetul Mahomed, a fost înmormântat în Cecenia, o republică rusă din care era originar, potrivit presei ruse şi unor canale de pe reţele de socializare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit site-ului Kavkazski Uzel, Abdullah Anzorov a fost înmormântat la Şalaji, un sat situat la aproximativ 40 de kilometri sud-vest de capitala cecenă Groznîi.

Aceesul în sat a fost blocat de către autorităţi în timpul înhumării, precizează site-ul.

Înregistrări video de la înmormântare au fost postate pe conturi de Telegram, în care apare o mulţime relativ numeroasă care cânta în cecenă, în timp ce însoţea, pe o ninsoare, sicriul tânărului, ucis la vârsta de 18 ani.

Potrivit canalului Telegram Baza, foarte urmărit, care a difuzat una dintre aceste înregistrări, aproximativ 200 de persoane - părinţii şi prieteni ai familiei Anzorov - au luat parte la funeralii, iar peste 60 de poliţişti au fost desfăşuraţi în sat.

Presa oficială cecenă nu a scris nici despre repatrierea corpului şi nici despre înmormânare, potrivit Kavkazski Uzel.

Samuel Paty, un profesor de istorie geografie la Conflans-Sainte-Honorine, în regiunea pariziană, a fost decapitat, la vârsta de 47 de ani, la 16 octombrie, de către Abdullah Anzorov, un refugiat de origine rusă cecenă, după ce a arătat caricaturi cu Mahomed la cursuri despre libertatea de exprimare.

Atacatorul şi-a revendicat fapta într-un mesaj audio, în rusă, în care spunea că l-a ”răzbunat pe profestul” Mahomed şi-l acuza pe profesor de faptul că ”l-a arătat în mod insultător”.

El a fost ucis prin împuşcare la scurt timp după decapitare, de către poliţie.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a condamnat acest atac, însă a criticat totodată în mod violent apărarea caricaturilor de către preşedintele francez Emmanuel Macron, apreciind că îi împinge pe musulmani ”la terorism”.

La publicarea caricaturilor lui Mahomed în săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo, în 2015, sute de mii de manifstanţi au protestat la Groznîi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.