Acordul de încetare a ostilităţilor de pe teritoriul sirian va intra în vigoare luni la asfinţit, după un weekend de raiduri aeriene sângeroase, în care şi-au pierdut viaţa până la 95 de civili din Idleb şi Alep. Armistiţiul a fost negociat de către miniştrii de Externe din Rusia şi Statele Unite, înainte de a fi aprobat de către executivul lui Bashar al-Assad. Între timp, grupările rebele moderate au precizat că vor coopera, deşi există îngrijorări cu privire la respectarea armistiţiului, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Armata Liberă Siriană a anunţat luni dimineaţă, într-o scrisoare adresată Washington-ului, că va ”coopera pozitiv” la acordul de încetare a ostilităţilor, deşi există îngrijorări cu privire la lipsa garanţiilor, a mecanisemelor de monitorizare sau a sancţiunilor împotriva încălcării armistiţiului. De asemenea, aceste condiţii au permis anterior forţelor fidele preşedintelui Bashar-al Assad să încalce în repetate rânduri armistiţiul prin raiduri aeriene, fără să se aştepte la reacţii din partea grupărilor rebele.

”Rebelii care au luptat şi au suferit timp de şase ani nu pot accepta jumătăţi de soluţii. Cei din grupările revoluţionare îşi reconfirmă poziţia şi comportamentul pozitiv daţă de ideea unui armistiţiu. Însă, acest interval de timp va permite bombardierelor regimului să provoace pagube uriaşe asupra zonelor civile şi forţelor noastre militare”, se arată în scrisoarea rebelilor sirieni. 

De asemenea, grupările rebele au condamnat faptul că armistiţiul exclude gruparea jihadistă Jabhat Fateh al-Sham, care a fost anterior afiliată Al-Qaida, însă nu şi miliţiile străine sprijinite de iranieni. Rebelii moderaţi atrag atenţia asupra unui dublu standard, care ar putea să contribuie la prăbuşirea armistiţiului şi să ofere forţelor guvernamentale şi aliaţilor ruşi un pretext pentru lansarea de atacuri.

Statele Unite şi Rusia au anunţat în noaptea de vineri spre sâmbătă un acord pentru reluarea procesului de pace din Siria, inclusiv un armistiţiu naţional care va intra în vigoare luni seară, acces sporit pentru ajutorul umanitar şi operaţiuni militare comune vizând grupări jihadiste.

Potrivit secretarului de stat american, baza acestui acord este angajamentul regimului sirian de a nu desfăşura misiuni aeriene într-o zonă convenită, sub pretextul că atacă luptători ai grupării jihadiste Jabhat Fateh al-Sham, care au fost anterior afiliaţi Al-Qaida.

În baza acordului, forţele guvernamentale siriene, sprijinite de militarii ruşi, precum şi grupările de opoziţie, susţinute de Statele Unite,, vor pune capăt temporar luptelor, ca măsură de consolidare a încrederii.

În această perioadă, combatanţii de opoziţie vor avea şansa să se separe de grupările militante din zone precum Alep.

Dacă armistiţiul care intră în vigoare luni va rezista, atunci Statele Unite şi Rusia vor începe şapte zile de lucrări de pregătire pentru a înfiinţa “un centru comun de implementare”, în cadrul căruia vor împărtăşi informaţii pentru a identifica teritoriul controlat de Jahbat Fateh al-Sham.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan, a anunţat deja că va trimite după implementarea armistiţiului un convoi umanitar, format din peste 30 de tiruri cu alimente, haine şi jucării pentru copii, în metropola Alep. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.