Activiştii au anunţat vineri dimineaţă că armistiţiul sirian dintre forţele beligerante a rezistat în mare parte în timpul primei nopţi, deşi au existat ciocniri violente între trupele guvernamentale şi rebelii moderaţi din provincia nordică Hama. Acordul de încetare a focului intermediat de diplomaţii ruşi şi turci a intrat în vigoare începând cu miezul nopţii, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest armistiţiu îi exclude pe jihadiştii Statului Islamic şi pe membrii grupării Jabhat Fatah al-Sham. Însă, unele surse susţin că ultimii ar fi incluşi în acordul de încetare a focului intermediat de către Moscova şi Ankara.

Dacă armistiţiul va rezista, atunci primele negocieri de pace vor începe într-o lună în Kazahstan.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a precizat că o situaţie de calm s-a menţinut pe parcursul nopţii în mare parte din Siria. Totuşi, ”ciocniri violente” au fost înregistrate între rebeli şi forţele guvernamentale din provincia Hama.

”Nişte grupări rebele şi soldaţi loialişti vor să pună capăt acestui armistiţiu care le ameninţă prezenţa”, a declarat directorul Observatorului Sirian, Rami Abdel Rahman.

De asemenea, locuitorii din suburbia Ghouta au susţinut că au auzit focuri de armă la mai puţin de două ore de la intrarea în vigoare a armistiţiului în Siria. Alte incidente izolate au fost înregistrate în provincia Idlib.

Peste 300.000 de persoane şi-au pierdut viaţa de la izbucnirea războiului civil din Siria. Alte 4 milioane de persoane s-au refugiat în statele vecine, în special Turcia, Liban şi Iordania, dar şi în ţările din Europa.

Ministrul de Externe de la Damasc, Walid Muallem, a precizat că există ”o şansă reală de a ajunge la o soluţie politică pentru a pune capăt vărsării de sânge şi a pune bazele unui viitor pentru ţară” prin acest armistiţiu.

Înaltul Comitet de Negociere (HNC), care reprezintă insurgenţa moderată, a recunoscut în urmă cu o zi că rebelii nu pot continua lupta din cauza resurselor limitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.