Armenia şi Azerbaidjan au convenit să "nu folosească forţa” pentru a soluţiona conflictul din jurul enclavei Nagorno-Karabakh, după un summit care a reunit cei doi lideri ai lor şi preşedintele rus Vladimir Putin, notează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Baku şi Erevan „au convenit să nu folosească forţa”, precum şi să "rezolve toate disputele numai pe baza recunoaşterii suveranităţii reciproce şi a integrării teritoriale”, se arată în declaraţia comună adoptată la sfârşitul acestui summit tripartit.

Acest summit a fost organizat la Soci, în sud-vestul Rusiei, la o lună după ciocnirile la frontieră soldate cu 286 de morţi. Acesta este cel mai mare număr de după războiul din 2020 pentru controlul asupra Nagorno-Karabah, o regiune disputată între aceste două foste republici sovietice încă din anii 1990.

Într-o declaraţie comună adoptată la sfârşitul summit-ului, Baku şi Erevan s-au angajat „să nu recurgă la forţă”, precum şi „să rezolve toate disputele numai pe baza recunoaşterii suveranităţii reciproce şi a integrării teritoriale”. Ei au subliniat, de asemenea, „importanţa pregătirilor active pentru încheierea unui acord de pace între Azerbaidjan şi Armenia pentru a asigura o pace durabilă şi pe termen lung în regiune”.

„În opinia noastră comună, a fost o întâlnire foarte utilă care a creat o atmosferă foarte bună pentru posibile viitoare acorduri”, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, după summitul cu omologul său azer Ilham Aliev şi premierul armean Nikol Paşinian.

"La rândul ei, Rusia va face totul pentru a găsi o soluţionare definitivă şi cuprinzătoare” a conflictului din Nagorno-Karabah, a dat asigurări el, adăugând: „Este în interesul tuturor să normalizeze relaţiile”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.