Armenia îşi va retrage până în septembrie toţi soldaţii dislocaţi în regiunea Nagorno-Karabah, un teritoriu disputat cu Azerbaidjan, a declarat, marţi, un oficial armean de rang înalt, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste două ţări caucaziene s-au luptat într-un război de şase săptămâni în 2020 pentru controlul asupra regiunii Nagorno-Karabah, o regiune muntoasă care, susţinută de Erevan, s-a separat de Azerbaidjan în anii 1990.

Un acord de încetare a focului intermediat de ruşi a pus capăt ciocnirilor, care au provocat moartea a peste 6.500 de oameni. Erevan a cedat multe teritorii regimului de la Baku în schimb, iar Moscova a desfăşurat o forţă de menţinere a păcii.

”Unităţile forţelor armate armene s-au întors în Armenia de la semnarea încetării focului. Procesul este finalizat în curând şi se va încheia în septembrie”, a anunţat, marţi, secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei, Armen Grigorian. Cu toate acestea, forţele separatiste armene care se află încă în zonă ”vor rămâne acolo”, a declarat Grigorian pentru agenţia de presă de stat Armenpress.

El a mai susţinut că armata rusă desfăşurată în Nagorno-Karabah ”garantează” securitatea armenilor care locuiesc în această regiune.

Preşedintele Azerbaidjanului Ilham Aliev a criticat Armenia, vineri, pentru că a durat prea mult să-şi retragă forţele din Nagorno-Karabah. Baku şi Erevan au început un proces rezervat de normalizare. Miniştrii lor de Externe s-au întâlnit în weekend în Georgia pentru primele negocieri directe de la sfârşitul războiului din 2020.

De asmenea, preşedintele Azerbaidjanului, Aliyev, şi premierul armean, Nikol Pashinian, s-au întâlnit de două ori la Bruxelles în ultimele luni, ca parte a medierii Uniunii Europene. Cei doi lideri urmează să aibă o altă întrevedere în iulie sau august, potrivit Bruxelles-ului.

În schimb, de la sfârşitul războiului, situaţia în privinţa regiunii Nagorno-Karabah rămâne tensionată. Mai multe incidente mortale au avut loc la graniţă, în care au fost implicate forţele armene şi azere. Acordul care a pus capăt luptei a declanşat şi o criză politică în Armenia, în contextul în care mai multe partide de opoziţie au cerut demisia lui Nikol Pashinian, pe care îl acuză că a făcut prea multe concesii la Baku.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.