Ministerul armean al Apărării a acuzat vineri forţele armate ale Azerbaidjanului că au deschis focul asupra poziţiilor armene, încălcând acordul de încetare a focului, a anunţat ministerul într-o postare pe reţelele sociale, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pe 23 septembrie, la ora 7.40 (6.40, ora României), unităţile forţelor armate azere au încălcat din nou regimul de încetare a focului trăgând din diferite poziţii împotriva poziţiilor de luptă armene situate în zona de est a graniţei armeno-azere”, a precizat Ministerul armean al Apărării într-un comunicat postat pe Facebook vineri.

Armenia a anunţat că a deschis focul ca măsură de represalii şi nu a raportat nicio pierdere în rândul personalului său de serviciu.

Nu a existat nicio declaraţie imediată din partea Azerbaidjanului cu privire la aceste acuzaţii. La începutul acestei săptămâni, Baku a acuzat Armenia că a organizat ”provocării” de-a lungul graniţei comune, trăgând cu mortiere şi grenade în forţele sale.

Luptele dintre cele două părţi au izbucnit la începutul acestei luni prin confruntări soldate cu moartea a aproximativ 200 de militari, reprezentând cea mai sângeroasă confruntare de la războiul de şase săptămâni între cele două ţări ex-sovietice, din 2020.

Luptele sunt legate de ostilităţile vechi de decenii asupra controlului regiunii Nagorno-Karabah, recunoscută la nivel internaţional ca parte a Azerbaidjanului, dar controlată în mare parte de populaţia majoritară etnică armeană până în 2020.

Armenia a menţionat că Azerbaidjanul i-a atacat teritoriul şi a preluat aşezări în interiorul graniţelor sale, dincolo de regiunea disputată Nagorno-Karabah. Azerbaidjanul a argumentat că răspunde ”provocărilor” din partea armeană.

Rusia este un aliat militar al Armeniei, deşi încearcă să menţină relaţii diplomatice cu Azerbaidjanul şi a rezistat apelurilor Erevanului de a declanşa o clauză de autoapărare reciprocă. În schimb, Baku este susţinut militar, financiar şi politic de Turcia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.