Facţiunile beligerante din Sudan au semnat sâmbătă târziu un acord pentru o încetare a focului de şapte zile, în timp ce luptele care au aruncat ţara în haos şi au provocat strămutarea a peste un milion de persoane au intrat în a şasea săptămână, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Încetarea focului va intra în vigoare luni, la ora 21:45, ora Khartoumului (19.45 GMT), au declarat într-o declaraţie comună sponsorii negocierilor, Statele Unite şi Arabia Saudită.

Numeroase acorduri anterioare de încetare a focului au fost încălcate. Cu toate acestea, acest acord va fi pus în aplicare de un mecanism de monitorizare susţinut de SUA şi Arabia Saudită şi de o organizaţie internaţională, se arată în declaraţie, fără a oferi detalii.

Acordul prevede, de asemenea, distribuirea de asistenţă umanitară, restabilirea serviciilor esenţiale şi retragerea forţelor din spitale şi facilităţi publice esenţiale.

"Este timpul să reducem armele la tăcere şi să permitem accesul umanitar neîngrădit. Implor ambele părţi să respecte acest acord - ochii lumii sunt pe noi", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken.



Luptele dintre armata sudaneză şi forţele paramilitare Rapid Support Forces (RSF) au dus la prăbuşirea ordinii. Stocurile de alimente, bani şi produse de bază se diminuează rapid, iar jafurile în masă au afectat bănci, ambasade, depozite de ajutoare şi chiar biserici.

Martorii oculari au raportat sâmbătă lovituri aeriene în sudul Omdurman şi în nordul Bahri, cele două oraşe care se află peste Nil faţă de Khartoum, care formează "tripla capitală" a Sudanului. Unele dintre lovituri au avut loc în apropierea televiziunii de stat din Omdurman, au declarat martorii oculari.

RSF este încorporată în cartierele rezidenţiale, atrăgând aproape continuu lovituri aeriene din partea forţelor armate regulate.

Conflictul, care a început la 15 aprilie, a provocat strămutarea a aproape 1,1 milioane de persoane în interiorul ţării şi în ţările vecine. Aproximativ 705 persoane au fost ucise şi cel puţin 5.287 au fost rănite, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.