Forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad au preluat controlul asupra întregului oraş sirian Minbej şi împrejurimilor acestuia, în cadrul unei desfăşurări menite să contracareze ofensiva turcă, a anunţat Moscova marţi, în cea de a şaptea zi a unei ofensive lansate de Ankara în nord-estul Siriei, în timp ce forţele kurde opuneau o rezistenţă aprigă ofensivei în oraşul-cheie de frontieră Ras al-Ain, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prezenţa forţelor guvernamentale siriene la Minbej - un oraş aflat din iulie 2018 sub controlul unui Consiliu Militar alcătuit din combtanţi arabi şi kurzi - este o premieră din 2012.

”Forţele guvernamentale siriene au preluat controlul total asupra oraşului Minbej şi localităţilor din vecinătate”, a anunţat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Poliţia militară rusă ”efectuează misiuni de patrulare la frontierele de nord-vest ale regiunii, de-a lungul liniei de contact” între forţele siriene şi turce, precizează ministerul rus.

COALIŢIA ANITIJIHADISTĂ CONFIRMĂ CĂ A PĂRĂSIT MINBEJUL

Pe de altă parte, coaliţia internaţională antijihadistă condusă de Statele Unite a confirmat marţi că a părăsit oraşul Minbej, în nordul Siriei, în care forţele regimului de la Damasc au intrat luni.

”Forţele coaliţiei efectuează o retrgere deliberată din nord-estul sirian. Am părăsit Minbejul”, a anunţat un purtător de cuvânt al coaliţiei internaţionale pe Twitter, colonelul Myles Caggins.

Regimul a preluat controlul asupra oraşului cu scopul de a împiedica un asalt al trupelor turce.

NOUĂ REUNIUNE A CONSILIULUI DE SECURITATE

Membrii europeni aii Consiliului de Securitate al ONU au cerut o nouă reuniune - cu uşile închise - pe tema ofensivei militare turce în Siria, care urmează să aibă loc miercuri, potrivit unor surse diplomatice.

Sesiunea a fost solicitată de Belgia, Franţa, Germania, Polonia şi Regatul Unit.

O primă reuniune, joia trecută, s-a soldat cu disensiuni în Consiliul de Securitate şi o declaraţie a europenilor, care au cerut oprirea ofensivei turce.

Rusia şi China au blocat vineri un text prin care Statele Unite cereau oprirea ofensivei turce în nordul Siriei.

MOSCOVA NU VA PERMITE CONFRUNTĂRI TURCO-SIRIENE

Emisarul special rus pentru Siria Leksandr Lavrentiev a dat asigurări că Rusia nu va permite confruntări armate între armatele turcă şii siriană.

Asemenea confruntări ”nu sunt în interesul nimănui şi ar fi inacceptabile”, a declarat el, citat de agenţia publică rusă de presă Tass, la Abu Dhabi, unde preşedintele rus Vladimir Putin efectua o vizită marţi.

”Noi nu vom lăsa (lucrurile) să ajungă acolo”, a promis el, subliniind că Rusia nu susţine ofensiva turcă şi că, din contră, a ”îndemnat mereu Turcia la reţinere”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.