Forţele armate siriene au ajuns, joi, în jurul prânzului, în centrul istoric al oraşului Palmira şi au reuşit să alunge militanţii ISIS din zonă. Oficiali de la Damasc, citaţi de AP, susţin că situaţia din oraşul istoric, unul dintre cele mai importante centre arheologice din lume, va reveni la normal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Televiziunile siriene au transmis că forţele gurvernamentale au cucerit centrul istoric al oraşului Palmira, care era ocupat de ISIS din luna mai a anului trecut. Un reporter susţine că luptele s-au dat în jurul prânzului în centrul oraşului, aproape de situl arheologic, şi în zona de sud-vest a oraşului.

Maamoun Abdulkarim, şeful secţiei de Antichităţi din cadrul Muzeului din Damasc, spune că există încă speranţe ca pagubele provocate de militanţii jihadişti asupra vestigiilor arheologice să nu fie atât de mari precum s-a crezut iniţial. Deocamdată se ştie sigur că multe dintre relicvele romane de la Palmira, inclusiv Templul lui Baal, vechi de 2000 de ani, şi Arcul de Triumf, au fost aruncate în aer de militanţii ISIS.

Abdulkarim a spus că ”lupta pentru Palmira” este de fapt o luptă culturală ”a tuturor celor care cred în conservarea patrimoniului”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.