Un comandat irakian a anunţat că forţele guvernamentale ar urma să distrugă până la finele lunii mai ultimele poziţii ale jihadiştilor Statului Islamic din metropola Mosul, în ciuda rezistenţei demonstrată de militanţii din Vechiul Oraş, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Generalul-locotenent Othman al-Ghanmi a precizat că se aşteaptă ca luptele să se încheie ”în maximum trei săptămâni”.

Între timp, coaliţia internaţională condusă de americani furnizează sprijin aerian şi terestru pentru ofensiva de la Mosul, cea mai mare metropolă irakiană care a căzut în iunie 2014 sub ocupaţia Statului Islamic.

Jihadiştii au pierdut controlul în cele mai multe cartiere ale metropolei şi sunt acum asediaţi în Vechiul Oraş.

Naţiunile Unite cred că până la jumătate de milion de persoane sunt blocate în continuare în zonele controlate de militanţi: 400.000 doar în Vechiul Oraş.

De asemenea, militanţii s-au ascuns printre civili, lansând adeseori contraatacuri sângeroase asupra forţelor guvernamentale care se apropiere de Marea Moschee al-Nuri, de unde liderul Abu Bakr al-Baghdadi şi-a anunţat în urmă cu aproape trei ani califatul jihadist din Siria şi Irak.

Între timp, 36 de supravieţuitoare a minorităţii religioase yazidi au fost salvate după aproape trei ani de sclavie sub conducerea Statului Islamic.

Femeile primesc îngrijiri medicale şi psihologice în oraşul kurd Duhok, situat la nord de metropola Mosul.

Comunitatea yazidi a fost cea mai intens persecutată de jihadiştii Statului Islamic.

Naţinile Unite estimează că până la 1.500 de femei şi fete yazidi rămân în continuare în captivitatea ISIS.

Forţele irakiene cred că aproximativ 200-300 de militanţi ai Statului Islamic au rămas în Mosul. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.