Armata chineză se angajează vineri să ”zdrobească” orice efort în favoarea independenţei Taiwanului, cu o zi înaintea unor alegeri prezidenţiale considerate cruciale pe insulă, care face parte, revendică Beijingul, din teritoriul chinez, şi acuză Partidul Democratic Progresist taiwanez (PDP, separatist) de faptul că împinge insula ”către condiţii periculoase de război”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Armata Populară de Eliberare a Chinei menţine o vigilenţă sporită în orice moment şi va lua toate măsurile necesare pentru a zdrobi ferm tentativele de «independenţă ale Taiwanului» indiferent ce formă vor lua”, ameninţă într-un comunicat un purtător de cuvânt al ministerului chinez, Zhang Xiaogang.

El acuză PDP, aflat la putere în Taiwan, de împingerea insulei ”către condiţiile periculoase ale războiului, prin cumpărarea de armament din Statele Unite.

Taiwanul, un teritoriu cu 23 de milioane de locuitori salutat ca un model de democraţie în Asia, se află la doar 180 de kilometri de coasta Chinei comuniste, care-l consideră una dintre provinciile sale care trebuie alipite restului ţării, cu forţa dacă este necesar.

Scrutinul de sâmbătă este urmărit îndeaproape de căytre Beijing, Washington şi pieţe, în contextul în care Taiwanul - primul producător mondial de semiconductori - este un actor-cheie în economie.

Beijingul şi-a sporit toată săptămâna presiunile diplomatice şi militare asupra insulei.

Joi, cinci baloane chinezeşti au trecut linia mediană care desparte arhipelagul de China, potrivit ministerului taiwanez al Apărării, care a reperat de asemenea zece avioane şi nave de război.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.