Armata canadiană oferă o susţinere aeriană - timp de două săptămâni - provinciei canadiene Columbia Britanică, unde peste 180 de incendii continuau să facă ravagii, după un val de căldură fără precedent, a anunţat ministrul Securităţii Bill Blair, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Forţele canadiene ”vor furniza o susţinere aeriană în regiunile afectate de incendii de pădure până la 19 iulie”, a anunţat într-un mesaj postat duminică pe Twitter ministrul, subliniind că Guvernul federal a aprobat o cerere de asistentă a provinciei în lupta împotriva unor ”incendii de pădure devastatoare”.

Aproximativ 184 de incendii - unele provocate de trăsnet - erau active duminică în Columbia Britanică, dintre care 41 au izbucnit cu două zile mai înainte, potrivit unei situaţii a serviciilor de luptă împotriva incendiilor din provincie.

Aproximativ 20 de ordine de evacuare sau de alertă de evacuare - care-i îndeamnă pe locuitori să fie pregătiţi în vederea unei evacuări rapide - erau în vigoare în provincie.

Armata urmează ”să asigure transportul aerian al personalului, furnitorulor şi echipamentului către acestea şi în afara zonelor afectate de incendii în Columbia Britanică” şi va ajuta la ”susţinerea unei evacuări într-o situaţie de urgenţă, dacă este necesar”, a precizat într-un comunicat Securitatea Publică.

Ministrul canadian al Apărării Harjit Sajjan a anunţat vineri înfiinţarea unui centru de operaţiuni la Edmonton, în provincia vecină Alberta, unde până la 350 de militari urmează să ofere o susţinere logistică în lupta împotriva incendiilor.

Cel puţin diuă persoane au murit într-un incendiu în localitatea Lytton, devastată de flăcări - primele victime cunoscute ale incendiilor de pădure.

Anchetatori au putut să se ducă la faţa locului, iar medicina legală a provinciei a anunţat sâmbătă seara că au fost găsite rămăşiţele a două persoane şi că constatările la faţa locului păreau să confirme declaraţiile unui membru al familiei acestora.

Un locuitor din Lytton, Jeff Chapman, declara postului CBC că a asistat, nepunticios, la moartea părinţilor săi, după ce un stâlp electric a căzut peste locul în care se adăposteau.

Localitatea Lytton - care a devenit simbolul crizei în curs după ce a bătut un record istoric de caniculă în Canada cu 49,6 grade Celsius - a fost distrusă în proporţie de 90% de incendiu.

Sinistrul a izbucnit miercuri, însă autorităţile au aşteptat să nu mai existe vreun pericol - fum toxic - pentru a trimite sâmbătă o echipă la faţa locului.

Medicina legală a anunţat că nu cunoaşte alte decese, pentru moment.

Oficiali au subliniat însă că nu aveau veşti despre persoane evacuate de la Lytton şi din regiunea vecină, însă au apreciat că acest lucru s-ar putea explica prin evacuarea în pripă de miercuri seara.

O anchetă a fost deschisă în vederea stabilirii cauzelor incendiului.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.