Armata americană a anunţat miercuri seara că a lovit 14 rachete houthi la sol în Yemen pentru a "proteja" transportul maritim în regiune, a patra salvă de atacuri occidentale împotriva acestor rebeli pro-Iran într-o săptămână, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Aceste rachete aflate pe rampe de lansare reprezentau o ameninţare imediată pentru navele comerciale şi navele marinei americane din regiune şi ar fi putut fi lansate în orice moment", a scris Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (Centcom) într-un comunicat postat pe X (fostul Twitter).

Aceste atacuri americane, într-un Orient Mijlociu care se apropie de o conflagraţie regională, au avut loc la doar câteva ore după ce Washingtonul i-a catalogat din nou drept entitate "teroristă" pe rebelii yemeniţi, care continuă să atace nave comerciale în Marea Roşie şi în Golful Aden.

Potrivit canalului rebel al-Masirah, loviturile de noapte au vizat "guvernoratele Hodeida, Taez, Dhamar, Al-Bayda şi Saada".

Hani Kayed, un locuitor în vârstă de 44 de ani din Hodeida, a declarat pentru AFP că a auzit joi sunetul unei explozii "în jurul orei locale 02:16", care venea din estul oraşului, în apropiere de aeroport.

"Ne vom continua activităţile pentru a proteja vieţile marinarilor nevinovaţi", a adăugat comandantul Centcom Michael Erik Kurilla, citat în comunicat.

La rândul său, un oficial houthi a declarat pentru al-Masirah că grupul său va "continua să vizeze navele care se îndreaptă spre porturile Palestinei ocupate, oricare ar fi agresiunile americano-britanice care încerca să ne oprească".

În largul coastelor Yemenului, în Marea Roşie şi în Golful Aden, aceşti rebeli, care se află în război cu guvernul yemenit de aproape un deceniu, vizează navele comerciale despre care cred că au legături cu Israelul.

Ei spun că fac acest lucru în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza, care este bombardată şi asediată de armata israeliană de când Hamas a lansat un atac fără precedent asupra Israelului la 7 octombrie.

Intensificarea atacurilor Houthi în ultimele zile a determinat atacuri americane şi britanice ca răspuns, o a treia salvă a lovit marţi patru rachete la sol.

Luna trecută, SUA au înfiinţat o forţă navală multinaţională pentru a proteja transportul maritim în Marea Roşie, o rută de tranzit vitală care reprezintă până la 12% din comerţul mondial.

Forţele americane au interceptat în repetate rânduri rachete şi drone trase din Yemen, unde rebelii controlează o mare parte din teritoriu.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.