Poliţiştii care anchetează cu privire la moartea jurnalistei Lyra McKee, ucisă la vârsta de 29 de ani prin împuşcare în confruntări, la Londonderry, între gruparea disidentă Noua IRA şi forţe de ordine în aprilie 2019, au găsit arma crimei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Examinarea unei arme descoperite weekendul trecut la Londonderry - un pistol de tip Hemmerli X-Esse - a permis să se ”confrme că  este vorba despre pistolul cu care a fost ucisă Lyra Mc Kee”, a anunţat un purtător de cuvânt al poliţiei nord-irlandeze, Jason Murphy.

Un suspect a fost inculpat de crimă în acest dosar, însă cel care a tras este în continuare fugar.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

”Ştiu cine este implicat. Ştiucine este ucigaşul”, a avertizat Jason Murphy.

”Le-am cerut criminaliştilor să-mi aducă dovezi care ne vor permite să completăm puzzleul evenimentelor”, a adăugat el.

Lyra McKee a fost rănită mortal la 18 aprilie 2019 în cartierul catolic Creggan din Londonderry - Derry, cum îi spun naţionaliştiiirlandezi -, un oraş situat la frontiera irlandeză.

O grupare disidentă republicană, Noua IRA, şi-a recunoscut responabilitatea în moartea  tinerei, într-o declaraţie în cotidianul The Irish News, în care afirma că jurnalista ”se ţinea alături de forţele inamice” - forţele de poliţie.

Gruparea a prezentat ”scuze sincere şi complete” rudelor tinerei.

Moartea lui Lyra McKee a provocat o emoţie puternică şi a reaprins amintirea ”Tulburărilor” care au sfâşiat provincia britanică Irlanda de Nord timp de 30 de ani.

Aceste violenţe între republicanii naţionalişti - catolici, susţinători ai reunificării Irlandei -, şi loialiştii unionişti - protestanţi, apărători ai rămânerii în Corona britanică - s-au soldat cu aproximativ 3.500 de morţi. Ele s-au încheiat în urma Acordului de Pace din Vinerea Mare din 1998.

Prin acord s-aimpus o retragere a forţelor britanice şi o dezarmare a Armatei Republicane Irlandeze (IRA).

Însă republicani disidenţi care luptă pentru reunificarea Irlandei prin arme, ca gruparea Noua IRA, înfiinţată în 2012, rămân active.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.