Arabia Saudită şi-a exprimat îngrijorarea pe lângă Statele Unite cu privire la un atac iminent al Iranului care s-ar pregăti să bombardeze mai multe ţinte pe teritoriul saudit şi Erbilul, capitala Kurdistanului irakian, potrivit unor informaţii clasificate împărtăşite de către Riad, dezvăluie The Wall Street Journal (WSJ), iar Statele Unite şi mai multe ţări vecine cu Iranul şi-au ridicat nivelul de alertă al forţelor armate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu vom ezita să acţionăm în apărarea intereselor oastre şi partenerilor noştri din regiune”, avertizează un purtător de cuvânt al Consilului Securităţii Naţionale (NSC) de la Casa Albă.

”Suntem îngrijoraţi de imaginea ameninţării şi rămânem în contact permanent cu saudiţii prin canale militare şi de infomaţii”, subliniază NSC.

La sfârşitul lui septembrie, tiruri de rachetă şi atacuri cu drone în Irak - revendicate de Teheran - s-au soldat cu 14 morţi şi 58 de răniţi, inclusiv civili.

Aceste bombardamente vizau partide de opoziţie kurde iraniene, instalate de zeci de ani în Irak.

Aceste ameninţări cu tiruri intervin în contextul în care Iranul este zguduit de tulburări importante în urma morţii lui Mahsa Amini, arestată de Poliţia Moravurilor, din cauza unei purtări ”nepotrivite” a vălului islamic.

Regimul mollahilor acuză claie la grămadă Arabia Saudită, Israelul şi Statele Unite de faptul că se află la originea acestor manifestaţii.

Teheranul denunţă posturi de ştiri prin satelit în limba farsi, inclusiv Iran International, un post de televiziune prin satelit cu sediul la Londra, susţinut de Arabia Saudită, şi popular în rândul iranienilor din cauză că acoperă în mod părtinitor manifestaţiile din Iran.

În 2019, Iranul a acuzat Statele Unite şi Arabia Saudită de faptul că au efectuat un atac cu dronă şi cu rachetă împotriva unor instalaţii petroliere saudite.

Arabia Saudită, care a decis recent să-şi reducă producţia de petrol, contrar cererii Statelor Unite, este afectată de o răcire a relaţiilor cu Washingtonul, în pofida faptului că relaţiile saudito-americane par în continuare foarte puternice.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.