Aproximativ 800.000 de persoane îşi pun capăt zilelor anual în lume - una la 40 de secunde -, un nivel care rămâne alarmant, în pofida faptului că numărul deceselor pe locuitor scade, a anunţat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În acest raport publicat cu o zi înaintea Zilei Mondiale a Prevenţiei Sinuciderii, OMS precizează că din 2010 în 2018 nivelul mondial a scăzut cu 8,8%, iar scăderi se înregistrează de la 19,6% în regiunea Pacificului occidental la 4,2% în regiunea Asiei de Sud-est.

Regiunea Americilor - în care accesul la arme de foc este un mijloc important de sinucidere potrivit OMS - este singura care a înregistrat o creştere, de 6%.

Scăderea nivelului mondial al sinuciderilor se explică în parte prin faptul că un număr mai mare de ţări dispune de strategii de prevenţie.

”În pofida progreselor realizate, înregistrăm în continuare un deces la fiecare 40 de secunde”, aceeaşi frecvenţă ca cea indicată în 2014, a relevat directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus într-un comunicat.

Marea majoritate a sinuciderilor are loc în ţări cu venit mic şi mediu, însă ţările cu venit mare au cel mai mare nivel de sinucideri (11,5 la 100.000 de locuitori).

Nivelul sinuciderii în Africa, Europa şi Asia de Sud-Est este mai mare ca media mondială - 10,5 la 100.000 de locuitori -, în timp ce regiunea Mediteranei de Est înregistrează cel mai scăzut nivel.

GUYANA ŞI RUSIA

Potrivit comparaţiilor internaţionale, Guyana, o fostă colonie britanică situată între Venezuela şi Surinam, este ţara care înregistrează cel mai mare nivel al sinuciderii pe locuitor (30,2 la 100.000), cu un număr mare de ingerare de pesticide.

Urmează Rusia, unde excesul de alcool este considerat responsabil de nivelul ridicat al sinuciderii. Între alte ţări care prezintă un nivel mare se află Lituania, Lesotho, Uganda, Sri Lanka, Coreea de Sud, India sau Japonia.

În Franţa, nivelul este de 12,1 la 100.000 de locuitori. În funcţie de gen, acesta este de 6,5 la 100.000 de femei şi de 17,9 la 100.000 de bărbaţi.

Această diferenţă importantă între bărbaţi şi femei se regăseşte şi la nivel mondial, cu câteva excepţii rare, precum în China (8,3 la 100.000 de femei şi 7,9 la 100.000 de bărbaţi).

Această diferenţă între sexe este per anasamblu mai mare în ţările bogate.

PESTICIDE ŞI SERIALE TV

Metodele de sinucidere cele mai curente sunt spânzurarea, autootrăvirea cu pesticide şi armele de foc. Potrivit OMS, scăderea accesului la pesticide poate scădea rata sinuciderii, aşa cum au arătat iniţiative în Sri Lanka şi în Coreea de Sud.

În Sri Lanka, o serie de interdicţii ale unor pesticide a antrenat o scădere cu 70% a numărului sinuciderilor, permiţând salvarea a 93.000 de persoane din 1995 în 2015, potrivit OMS.

La nivel global, un pic mai mult de jumătate dintre persoanele care se sinucid sunt în vârstă de mai puţin de 45 de ani. În rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, aceasta este a doua cauză de deces, după traumatisme cauzate de accidente rutiere.

OMS desfăşoară o campanie de o lună în prevenţia sinuciderii. Cu această ocazie, organizaţia urmează să publice o broşură cu recomandări pentru cineaşti şi creatori de seriale de televiziune.

Potrivit lui Alexandra Fleischmann, o expertă ştiinţifică la OMS, studiile au arătat că ”oamenii care sunt vulnerabili imită” sinuciderile atunci când acestea sunt arătate în detaliu pe ecran.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.