Cel puţin 33 de persoane au murit miercuri, după ce o avalanşă s-a abătut asupra mai multor salvatori desfăşuraţi în urma unei prime avalanşe, soldate cu cinci morţi, marţi, în acelaşi loc, în estul Turciei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O primă avalanşă a avut loc marţi seara la Bahçesaray, în provincia Van, care a luat un minibuz la bordul căruia se aflau aproximativ 15 pasageri.

Bilanţul acestei prime avalanşe este de cinci morţi, opt răniţi şi două persoane date dispărute, potrivit autorităţilor locale.

După catastrofă, aproximativ 300 de salvatori şi săteni au sosit la faţa locului, într-o încercare de a găsi supravieţuitori.

O a doua avalanşă a avut loc miercuri către prânz, în acelaşi loc, în timp ce erau în curs operaţiuni de salvare.

Potrivit Agenţiei guvernamentale pentru situaţii de catastrofă (AFAD), 33 de persoane - inclusiv numeroşi salvatori - au fost ucise, iar alte 53 au fost rănite în cea de a doua avalanşă.

Bilanţul provizoriu al celor catastrofe este, astfel, de 38 de morţi şi 61 de răniţi.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat la rândul său că 33 de persoane au murit şi a transmis condoleanţe rudelor victimelor, într-un discurs, la Kirikkale, în centrul ţării.

Imagini difuzate de presa turcă surprind vehicule echipate cu roţi groase te teren răsturnate de forţa avalanşei.

Câteva zeci de salvatori săpau frenetic cu lopeţi, în căutarea unor supravieţuitori, în timp ce o furtună de zăpadă afecta regiunea, reducând vizibilitatea şi complicând accesul.

Echipe AFAD, de jandarmi şi pompieri, susţinute de locuitori din sate din regiune particopau la căutări, potrivit presei turce.

Supravieţuitori erau evacuaţi de la faşa locului pe tărgi, pe zăpadă, potrivit unor iamgini de televiziune.

Ministerul turc al Apărării a anunţat că un avion militar a decolat de la Ankara miercuri după-amiaza, către Van, având la bord vehicule specializate şi 85 de salvatori şi jandarmi, care să ajute în operaţiuni în curs.

ACCES DIFICIL

Ministrul turc al Sănătăţii Fahrettin Koca a avertizat că bilanţul ar putea creşte. Numărul persoanelor blocate sub zăpadă era necunoscut imediat.

Regiunea în care au avut loc cele două avalanşe este o zonă muntoasă situată în extremitatea estică a Turciei, în care accesul este dificil şi în care condiţiile climatice sunt dure iarna.

Prima avalanşă de marţi a antrenat de asemenea un utilaj de şantier, al cărui conducător a reuşit să iasă şi să dea alerta.

Operaţiunile de căutare au fost întrerupte marţi seara, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, după care au fost reluate miercuri dimineaţa, potrivit Ministerului turc de Interne.

Cunoscută mai ales prin plajele sale cu nisip fin, Turcia este de asemenea o ţară foarte muntoasă. În fiecare iarnă, sate din est şi nord-est sunt izolate de restul lumii din cauza unor ninsori abundente.

Numeroşi turişti vizitează anual regiunea Van, atraşi de patrimoniul istoric, lacul şi celebrele sale pisici albe.

Într-un mesaj publicat pe Twitter, Ambasada Statelor Unite în Turcia a prezentat condoleanţe rudelor victimelor.

Ambasadorul Uniunii Europene (UE) la Ankara Christian Berger a prezentat de asemenea condoleanţe şi un mesaj de susţinere faţă de salvatori, într-un comunicat.

Aceste avalanşe au loc la zece zile după un cutremur puternic - soldat cu 41 de morţi în provincia Elazig, tot în estul Turciei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.