Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat vineri că SUA sunt "profund îngrijorate" de eforturile Rusiei de a destabiliza guvernul Republicii Moldova, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Suntem profund îngrijoraţi de unele comploturi pe care le-am văzut venind din partea Rusiei pentru a încerca să destabilizeze guvernul", a declarat Blinken la o întâlnire cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen.

"Suntem ferm alături de Republica Moldova în sprijinul securităţii sale, al independenţei sale, integrităţii sale teritoriale, eforturilor foarte importante de reformă pe care le fac preşedintele şi guvernul", a declarat şeful diplomaţiei americane.

Maia Sandu a spus că anul 2022 a fost "un an incredibil de dificil pentru Moldova" şi a mulţumit SUA pentru sprijinul acordat în faţa nenumăratelor provocări, inclusiv în ceea ce priveşte energia, economia şi securitatea.

Declaraţia lui Antony Blinken vine în contextul în care Maia Sandu a declarat la începutul acestei săptămâni că Rusia pregăteşte o lovitură de stat în Moldova, menţionează CNN.

CITEȘTE ȘI Rusia respinge acuzaţiile lansate de Maia Sandu: Spre deosebire de ţările occidentale şi Ucraina, noi nu ne amestecăm în treburile interne ale Moldovei şi ale altor ţări ale lumii

Luni, John Kirby, coordonatorul pentru strategii de comunicare al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, declarase, la rândul său, că informaţiile despre un presupus complot rusesc de răsturnare a guvernului de la Chişinău sunt îngrijorătoare şi a spus că Washingtonul este alături de guvernul şi poporul moldovean.

CITEȘTE ȘI UPDATE: Maia Sandu anunţă că a fost dejucat un plan al Moscovei de a destabiliza Moldova prin acţiuni subversive, inclusiv luări de ostatici şi atacuri asupra unor instituţii / Cetăţeni din Rusia, Belarus, Serbia şi Muntenegru ar fi fost implicaţi - VIDEO

Preşedinta Republicii Moldova a acuzat, luni, Rusia că plănuieşte să folosească sabotori străini pentru a crea diversiuni şi pentru a înlătura de la putere guvernul său prooccidental. Primul care a vorbit despre acest lucru a fost însă preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care le-a spus săptămâna trecută liderilor din UE că serviciile sale de spionaj au descoperit un astfel de plan şi au anunţat Chişinăul. Vineri, la Conferinţa de Securitate de la Munchen, liderul ucrainean a reluat aceste declaraţii. 

CITEȘTE ȘI Zelenski, la Conferinţa de Securitate de la Munchen: În timp ce Occidentul discuta despre livrările de tancuri către Ucraina, Kremlinul se gândea la modalităţi de a "sugruma" Moldova

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.