Secretarul de stat american Antony Blinken a început să se întâlnească cu liderii arabi în Iordania, continuând diplomaţia în Orientul Mijlociu în urma războiului dintre Israel şi Hamas.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Blinken s-a întâlnit mai întâi cu prim-ministrul interimar al Libanului, Najib Mikati, a cărui ţară devastată din punct de vedere economic şi politic găzduieşte Hezbollah - o grupare teroristă susţinută de Iran şi ostilă Israelului.

Nici Blinken şi nici Mikati nu au vorbit cu reporterii la finalul întâlnirii lor într-un hotel din Amman. Blinken nu a vorbit în public în timp ce a pozat pentru fotografii cu ministrul de externe din Qatar, a cărui ţară a devenit cel mai influent interlocutor cu Hamas şi a fost esenţială pentru a negocia eliberarea limitată a ostaticilor deţinuţi de grup, precum şi pentru a-l convinge să permită cetăţenilor străini să părăsească Gaza şi să treacă în Egipt, scrie Times of Israel.

Blinken urma să se întâlnească apoi cu şeful agenţiei Naţiunilor Unite însărcinată cu asistenţa refugiaţilor palestinieni.

Ulterior, Blinken urmează să aibă discuţii de grup cu miniştrii de externe din Qatar, Iordania, Egipt, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, precum şi cu preşedintele comitetului executiv al OEP. Toate părţile au denunţat tacticile Israelului împotriva Hamas, despre care spun că reprezintă o pedeapsă colectivă ilegală împotriva poporului palestinian.

Blinken se va întâlni, de asemenea, cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, a cărui ţară şi-a rechemat săptămâna aceasta ambasadorul în Israel şi i-a spus emisarului israelian să nu se mai întoarcă în ţară până când criza din Gaza nu se va fi încheiat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.