NATO urmăreşte să-şi extindă în continuare prezenţa permanentă în Europa de Est, în special pe teritoriul ţărilor baltice, a declarat, luni, secretarul de stat american, Antony Blinken, în cadrul unei vizite oficiale în Vilnius, Lituania, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Continuăm să facem acest lucru, inclusiv prin desfăşurarea de forţe suplimentare, precum forţe americane, aici, în Lituania, avioane de luptă F-35, diferite piese de schimb importante, toate acestea fiind dislocate aici (şi) în celelalte ţări baltice”, a spus Blinken în cadrul unei conferinţe de presă în capitala Lituaniei, Vilnius.

”În acelaşi timp, revizuim în mod continuu apărarea în cadrul NATO şi evaluăm opţiunile de extindere a desfăşurării forţelor, luând în considerare ideea de desfăşurare mai permanentă, a continuat oficialul american.

”Toate acestea sunt în curs de revizuire periodică şi ne-am luat angajamentul cu ceilalţi aliaţi NATO de a face exact acest lucru”, a adăugat Blinken.

El a reiterat angajamentul SUA şi al aliaţilor faţă de Articolul 5 al NATO, conform căruia un atac asupra unei ţări NATO este un atac asupra tuturor.

”Dacă există vreo agresiune undeva, pe teritoriul NATO asupra ţărilor NATO, noi, Statele Unite, toţi aliaţii şi partenerii noştri vom lua măsuri pentru a apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO. Este clar şi un mesaj direct în această privinţă”, a conchis el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.