Portughezul Antonio Guterres a mulţumit joi seară membrilor Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite după nominalizarea sa pentru poziţia de Secretar General al ONU şi a promis că va aborda cu încredere ”provocările enorme” din întreaga lume. Membrii Cosiliului de Securitate al ONU au votat în mod unanim pentru a-l recomanda pe fostul prim-ministru portughez, însă acesta mai trebuie să treacă de votul din Adunarea Generală, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am doar două cuvinte pentru a descrie ce simt în aceste momente: umil şi plin de recunoştinţă. Simt umilitate în faţa marilor provocări pe care le voi întâmpina, a complexităţii lumii moderne. De asemenea, tot această umilitate trebuie să-i ajute pe cei vulnerabili, precum şi pe victimele conflictelor, terorismului, a sărăciei, lipsei de dreptate din întreaga lume şi a celor cu drepturile încălcate”, a susţinut Guterres.

Antonio Manuel de Oliveira Guterres este un politician socialist, care a condus executivul socialist în perioada 1995-2002. Ulterior, Guterres a servit timp de un deceniu în poziţia de Înalt Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi.

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite se va întâlni cel mai probabil în cursul săptămânii viitoare pentru a aproba numirea lui Antonio Guterres drept succesor a lui Ban Ki-moon. Acesta se va retrage din poziţie la finele anului, după ce a condus ONU timp de două mandate succesive de cinci ani.

”Îl ştiu pe Guterres extrem de bine şi îl consider o alegere excelentă. Experienţa sa ca premier portughez, precum şi cunoştinţele sale în relaţiile internaţionale şi intelectul său îi vor fi extrem de folositoare în misiunea de a conduce într-o perioadă crucială Naţiunile Unite”, a declarat Ban Ki-moon, după ce a fost informat că portughezul este favorit pentru poziţia de Secretar General al ONU.

De asemenea, politicianul portughez a susţinut că intenţionează să facă din evitarea crizelor prioritatea organizaţiei mondiale create în urmă cu 71 de ani.

Antonio Guterres este foarte apreciat în cadrul Naţiunilor Unite şi are reputaţia unui excelent orator, fiind un susţinător vehement al drepturilor omului. Portughezul a presat în repetate rânduri ţările puternice să facă mai multe pentru a-i ajuta pe cei vulnerabili.

Fostul premier portughez a Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi într-o perioadă în care criza migranţilor a început să scape de sub control. Guterres şi-a câştigat reputaţia de manager eficient, după ce a redus cu aproape 50% cheltuielile pentru sediu şi personal, crescând în acelaşi timp capacitatea organizaţiei de a se ocupa de un număr mai mare de refugiaţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.