Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, se va deplasa sâmbătă în Egipt, la graniţa cu Fâşia Gaza, pentru a reînnoi apelurile la încetarea focului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vizita sa are loc în contextul în care Israelul ameninţă să lanseze o operaţiune militară majoră în oraşul Rafah, în sudul Fâşiei Gaza.

Agenţiile umanitare estimează că majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori ai enclavei palestiniene s-au refugiat în apropierea acestui oraş, care se află în spatele graniţei cu Egiptul.

Antonio Guterres va vizita Al Arish, un oraş situat în apropiere de Rafah, unde este livrat şi depozitat o mare parte din ajutorul internaţional destinat Gaza. El urmează să viziteze un spital din această localitate.

Secretarul general al ONU va merge, de asemenea, în partea egipteană a punctului de trecere Rafah, unul dintre punctele de intrare a ajutoarelor în enclavă, unde se va întâlni cu lucrătorii umanitari ai ONU.

Pe măsură ce speranţele unui armistiţiu în timpul lunii sfinte a Ramadanului s-au stins, iar situaţia umanitară din Gaza a devenit din ce în ce mai disperată, agenţiile umanitare spun că singura modalitate de a satisface nevoile enclavei este accelerarea livrărilor pe cale rutieră.

Israelul, care a promis că va eradica Hamas şi se teme că grupul palestinian deturnează ajutorul umanitar, inspectează toate convoaiele şi a izolat marginea de nord a enclavei.

O evaluare realizată de Clasificarea integrată a fazei de securitate alimentară (IPC), publicată luni, a indicat că foametea va fi răspândită în nordul Fâşiei Gaza până cel târziu în luna mai.

Antonio Guterres, care a vizitat deja graniţa egipteană cu Gaza la scurt timp după izbucnirea războiului, se deplasează în Egipt şi Iordania în cadrul unei "călătorii anuale de solidaritate" în ţările musulmane în timpul Ramadanului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.