Ankara va permite în luna septembrie o vizită a parlamentarilor germani la trupele AWACS staţionate la baza aeriană din apropiere de Konya, însă această deplasare va avea loc doar în cadrul unei vizite organizate de către NATO, se arată într-o scrisoare trimisă de ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, către preşedintele comisiei parlamentare pentru Apărare, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O nouă dispută cu privire la permiterea accesului parlamentarilor din Bundestag la trupele germane staţionate în Turcia a generat noi tensiuni între Berlin şi Ankara.

Luna trecută, autorităţile turce au blocat o vizită a parlamentarilor germani la trupele AWACS staţionate la Konya, dar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a oferit să medieze vizita pentru a calma tensiunile diplomatice dintre Germania şi Turcia.

Ankara a acceptat ca vizita parlamentarilor germani să aibă loc pe 8 septembrie la Konya.

Delegaţia ar urma să fie condusă de către adjunctul secretarului general al NATO, Rose Gottemoeller, care va merge alături de şapte membri ai comisiei parlamentare de Apărare din Bundestag.

Autorităţile turce s-au opus vehement participării unor parlamentari ai formaţiunii de extremă-stânga de la Die Linke, acuzându-i pe aceştia că susţin grupările teroriste din Turcia.

Blocarea repetată a unor vizite a parlamentarilor germani la baza aeriană de la Incirlik a dus la relocarea trupelor în Iordania.

Forţele armate germane sunt controlate de către legislativ şi Berlinul insistă că parlamentarii trebuie să aibă acces la acestea, chiar dacă sunt staţionate în afara graniţelor Germaniei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.