Cancelarul Angela Merkel i-a transmis vineri după-amiază preşedintelui Tunisiei, Beji Caid Essebsi, că autorităţile germane vor să accelereze procesul de deportare a imigranţilor tunisieni, a căror solicitări de azil au fost deja respinse de către executivul de la Berlin. Decizia cancelarului german vine după ce carabinierii italieni l-au ucis într-un schimb de focuri din Milano pe atacatorul tunisian Anis Amri, care a condus la începutul săptămânii un camion în mulţimea de la târgul de Crăciun din Berlin, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Angela Merkel a explicat că implicarea cetăţeanului tunisian a ridicat întrebări serioase, iar autorităţile germane trebuie să ia măsuri imediate pentru îmbunătăţirea securităţii.

”Am înregistrat în ultimul an progrese importante cu privire la problema deportării cetăţenilor tunisieni, care nu au niciun drept să rămână în Germania. I-am spus preşedintelui tunisian că trebuie să accelerăm considerabil procesul de deportare a imigranţilor tunisieni şi să creştem numărul de persoane care sunt trimise înapoi”, a declarat liderul Germaniei.

Autorităţile germane au recunoscut că solicitarea de azil a tunisianului Anis Amri a fost respinsă în urmă cu mai multe luni, însă acesta continua să trăiască fără nicio problemă în Germania. De asemenea, acesta era pe lista serviciilor secrete germane pentru jihadişti periculoşi.

Se pare că autorităţile germane nu aveau nicio idee că suspectul a reuşit să ajungă în Italia, după ce a traversat Olanda şi Franţa. 

Presa internaţională relata vineri dimineaţă că atacatorul ar putea să fie în oraşul danez Aalborg, în vreme ce autorităţile germane susţineau că acesta putea să se ascundă în continuare în Berlin.

Jihadistul Anis Amri avea vârsta de 24 de ani şi era originar din Tunisia. Părinţii acestuia au susţinut că tânărul s-a radicalizat în cei patru ani pe care i-a petrecut închis într-un penitenciar italian, după ce a incendiat un centru de primire a refugiaţilor din Peninsulă.

Acesta a reuşit să ajungă pănă în metropola italiană din cauza confuziei autorităţilor germane, care au arestat iniţial un tânăr pakistanez, care nu avea nicio legătură cu atacul de la târgul Breitscheidplatz.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.