Angela Merkel, a cerut duminică germanilor, cu emoţie, să susţină un viitor comun, bazat pe diversitate, revenind la poziţia sa din 2015, când a decis să primească un milion de refugiaţi, un moment definitoriu pentru mandatul său de lungă durată în funcţia de cancelar, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Merkel a părut că este aproape cu ochii în lacrimi în timpul unui discurs susţinut cu ocazia aniversării a 31 de ani de la reunificarea Germaniei, care ar putea fi ultimul înainte de a se retrage din funcţie, cu toate că discuţiile pentru firmarea unei noi coaliţii de guvernare după alegerile de luna trecută ar putea dura luni de zile.

Ea a spus că libertăţile care au venit odată cu reunificarea ţării, în urmî cu 31 de ani, au adus ”atât de multe oportunităţi” pentru oamenii din fostul est comunist, unde a crescut ea, dar că mulţi dintre ei s-au trezit ”într-o fundătură”.

Cu o voce încărcată de emoţie, Merkel şi-a amintit cm un jurnalist a scris anul trecută ”că ea nu s-a născut cu adevărat germană”, după ce a spus reporterilor în 2015 că ”dacă trebuie să începem să ne cerem scuze” pentru că am avut o atitudine prietenoasă în trimpul crizei refugiaţilor ”atunci aceasta nu este ţara mea”.

”Există oare două tipuri de germani şi de europeni - cei originali şi cei dobândiţi, care trebuie să îşi dovedească în fiecare zi afilierea şi care pot să pice un examen cu o propozişie ca cea din conferinţa de presă”, a întrebat Merkel.

Criza refugiaţilor din 2015, când Merkel a deschis porţile Germaniei către un milion de migranţi din Orientul Mijlociu care fugeau de război şi de sărăcie, a fost cel mai controversat act din timpul ei la putere şi a alimentat ascensiunea Alternativei pentru Germania (AfD), de extremă dreapta.

Întrebându-se, ”care este ţara mea?”, Merkel a spus ”fiecare individ trebuie să fie capabil să simtă că este auzit şi că aparţine”.

Ea a cerut o Germanie ”în care modelăm viitorul împreună”, adăugând: ”Fiţi deschişi la întâlniri, fiţi curioşi unul de celălalt, spuneţi-vă reciproc poveştile şi toleraţi diferenţele voastre. Aceasta este lecţia din 31 de ani a unităţii germane".

 Merkel a descris decizia sa anul trecut, la 30 de ani de la reunificarea Germaniei, de a restricţiona libertăţile civile pentru a reduce răspândirea coronavirusului drept ”una dintre cele mai dificile experienţe” din tmandatul ei de cancelar.

Merkel a preluat puterea în 2005 - când George W. Bush era preşedinte al SUA, Jacques Chirac la Palatul Elysee din Paris şi Tony Blair prim-ministru britanic. Ea intenţionează să demisioneze odată cu formarea unui nou guvern în urma alegerilor de luna trecută.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.