Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a lansat miercuri după-amiază un apel privind continuarea negocierilor dintre Bruxelles şi Washington privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), în ciuda opoziţiei vehemente exprimate de mai multe state europene şi a protestelor masive din mai multe metropole, inclusiv Bruxelles şi Berlin, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Menţinem negocierile privind TTIP. Acestea ar trebui să fie menţinute pentru un timp cât mai lung posibil. Nu vom accepta niciodată reducerea standardelor sub nivelul stabilit de Uniunea Europeană”, a declarat Merkel.

De asemenea, cancelarul german a precizat că cele mai dificile acorduri sunt obţinute la finalul negocierilor şi nu la începutul acestora.

”Statele Unite şi Uniunea Europeană ar putea să scrie un nou capitol al istoriei globalizării cu un acord plin de succes”, a precizat liderul german.

Vocile critice la adresa acordurilor de liber schimb transatlantice s-au înmulţit în ultimul an în rândul europenilor. Opozanţii susţin că aceste tratate vor acorda mult prea multă putere multinaţionalelor în detrimentul consumatorilor şi a muncitorilor prin înfiinţarea unor curţi de arbitraj pentru rezolvarea disputelor dintre companii şi executive.

Mii de persoane au protestat în urmă cu două săptămâni în metropola belgiană Bruxelles, solicitând instituţiilor europene să renunţe la acordurile de liber schimb transatlantice, care sunt negociate cu Statele Unite şi Canada.

Protestele din metropola belgiană au fost organizate de către o alianţă formată din organizaţii non-guvernamentale pentru protecţia mediului înconjurător, sindicate şi formaţiuni politice de opoziţie. Potrivit organizatorilor, între 10.000 şi 15.000 de persoane au participat la manifestaţia de pe străzile Bruxelles-ului. Însă, forţele de ordine au precizat că numărul participanţilor nu a depăşit 6.000 de persoane.

De asemenea, comisara europeană pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, a susţinut acordurile transatlantice şi i-a acuzat pe oponenţi că încearcă în mod deliberat să escaladeze dezbaterea prin prezentarea unor minciuni şi poveşti de groază inventate.

”Ideea că TTIP va reduce standardele pentru protecţia mediului este pur şi simplu neadevărată. De asemenea, acuzaţia că vom fi inundaţi de produse alimentare modificate genetic este greşită. Desigur că democraţia noastră nu va fi subminată aşa cum cred alţii”, a declarat Malmstrom într-un interviu pentru publicaţia Bild.

De asemenea, zeci de mii de persoane au protestat în urmă cu trei săptămâni faţă de acordurile de liber schimb transatlantice în marile oraşe europene, în special în Germania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.