Angajaţii greci au început a doua grevă de 24 de ore din acest an prin care cer salarii mai mari pentru a face faţă inflaţiei în creştere, în contextul în care creşterea preţurilor energiei şi a costurilor vieţii din Europa declanşează acţiuni industriale şi proteste în mai multe state. Au izbucnit ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Atena, mii de oameni au luat parte la a doua grevă de 24 de ore din acest an organizată din cauza creşterii inflaţiei.

Unii manifestanţi au afişat pancarte pe care scria: ”Spuneţi nu disponibilizărilor, nu reducerilor de plăţi”.

Ciocniri scurte s-au produs în faţa Parlamentului între protestatarii care au aruncat cocktail-uri Molotov şi poliţiştii care au lansat gaze lacrimogene.

Greva de miercuri este cel mai recent protest al angajaţilor din Europa, unde o criză în creştere a costului vieţii şi creşterea preţurilor la energie ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina au dus la izbucnirea grevelor în luna noiembrie în Marea Britanie, Franţa, Spania şi Germania.

Economia Greciei creşte la aproape dublul ratei din zona euro în acest an datorită unei redresări a sectorului turismului, dar inflaţia este aproape de un vârf în ultimle trei decenii, atingând 12%, printre cele mai ridicate rate din cele 19 ţări membre ale zonei euro.

”Nu mai putem suporta costurile mari. Nu mai suportăm sărăcia. Nu mai suportăm epuizarea”, a afirmat Giorgos Paliouras, un pensionar care s-a alăturat grevei.

Sindicatul Confederaţiei Generale a Muncitorilor Greci (GSEE), care reprezintă anagajaţii din sectorul privat, a declarat că sindicatele au convocat greva în semn de protest ”faţă de inflaţia care sufocă gospodăriile greceşti, condiţiile asemănătoare junglei de pe piaţa muncii”, referindu-se la legile muncii.

Feriboturile au rămas inactive în porturi, iar sistarea activităţii personalului transportului public a creat haos în trafic în capitală. Unele zboruri au fost amânate, deoarece controlorii de trafic aerian au spus că plănuiau să se alăture grevei timp de şase ore.

GSEE, alături de sindicatul-umbrelă din sectorul public ADEDY, solicită o creştere a salariului minim de aproximativ 713 euro pe lună şi restabilirea legislaţiei colective a muncii, deoarece costul ridicat al energiei şi al produselor esenţiale afectează veniturile cetăţenilor.

Guvernul conservator al Greciei a alocat peste 9 miliarde de euro din septembrie 2021 pentru subvenţii pentru energie electrică şi alte măsuri menite să atenueze costurile în creştere pentru fermieri, locuinţe şi întreprinderi. De asemenea, executivul a promis că va mări pensiile anul viitor pentru prima dată de la criza financiară a ţării şi va majora şi mai mult salariul minim.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.