Donald Trump a anunţat joi că anchetatori americani cooperează cu autorităţile din Turcia şi Arabia Saudită pentru a elucida dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi pe 2 octombrie la consulatul saudit de la Istanbul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu putem să lăsăm să se întâmple aşa ceva. Noi suntem foarte duri şi avem anchetatori acolo şi lucrăm cu Turcia şi, sincer, lucrăm cu Arabia Saudită”, a declarat preşedintele american într-o intervenţie telefonică la postul Fox.

”Vom studia asta foarte, foarte serios. Nu-mi place asta deloc. Nu sunt cetăţeni americani (implicaţi), dar asta nu are importanţă în acest caz. Este un precedent teribil, teribil”, a adăugat el.

Întrebat dacă dispariţia suspectă a lui Jamal Khashoggi - exilat în Statele Unite din 2017, după ce a căzut în dizgraţia curţii prinţului moştenitor saudit Mohhamed bin Salman - ar putea să pună în dificultate relaţiile dintre Washington şi Riad, Trump a răspuns că trebuie mai întâi ”să aflăm ce s-a întâmplat acolo”.

”Suntem probabil mai apropiaţi decât aţi putea crede”, a declarat el.

Preşedintele american a spus miercuri că a discutat ”la cel mai înalt nivel cu saudiţii” şi ”mai mult de o dată” pe tema jurnalistului saudit, un colaborator al cotidianului american The Washington Post (WP).

LONDRA AMENINŢĂ RIADUL CU EVENTUALE ”CONSECINŢE”

Pe de altă parte, ministrul britanic de Externe a avertizat joi autorităţile saudite că se expun unor ”grave consecinţe” în cazul în care se fac responsabile de dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

”Dacă aceste acuzaţii sunt adevărate, vor exista consecinţe grave, pentru că prietenia şi parteneriatele noastre sunt fondate pe valori comune”, a declarat Jeremy Hunt pentru AFP.

”Dacă saudiţii vor să ajungă la încheiere satisfăcătoare (a cazului), trebuie să-l găsim pe domnul Khashoggi. Ei spun că aceste acuzaţii nu sunt adevărate. Atunci unde este domnul Khashoggi”, a continuat şeful diplomaţiei britanice.

Ankara a afirmat că Jamal Khashoggi nu a mai ieşit din sediul consulatului, însă Riadul susţine contrariul.

”Suntem extrem de îngrijoraţi”, a declarat Jeremy Hunt, care a precizat că i-a transmis ”îngrijorarea (sa) puternică” ambasadorului saudit La Londra şi omologului său saudit.

”Oameni care se consideră prieteni vechi ai Arabiei Saudite apreciază că este vorba despre un subiect foarte grav”, a declarat el, referindu-se astfel la Statele Unite, care au cerut explicaţii Riadului.

Editorialistul critic al puterii de la Riad, un colaborator al ziarului american Washington Post, nu a mai dat vreun semn de viaţă după ce a intrat, pe 2 octombie, în sediul Consulatului Arabiei Saudite la Istanbul, unde s-a dus pentru a obţine un document în vederea căsătoriei sale cu o turcă.

Oficiali turci au declarat sâmbătă că, potrivit primelor elemente ale anchetei, Khashoggi a fost asasinat în consulat.

Potrivit WP, serviciile americane de informaţii aveau cunoştinţă de un plan saudit - implicându-l pe prinţul miştenitor Mohamed bin Salman - care consta în atragerea jurnalistului în vâstă de 59 de ani într-o capcană pentru a-l aresta.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat joi că ţara sa nu va rămâne tăcută pe tema acestei dispariţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.