Departamentul american al Apărării va lansa o anchetă independentă privind cele două spitalizări nedezvăluite timp de mai multe zile ale şefului Pentagonului, Lloyd Austin, care suferă de cancer de prostată, potrivit unei note interne făcute publice joi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Scopul acestei analize este de a examina rolurile, procesele, procedurile, responsabilităţile şi acţiunile legate de spitalizările secretarului apărării din decembrie 2023 şi ianuarie 2024", se arată în document.

Lloyd Austin, în vârstă de 70 de ani, a fost diagnosticat cu cancer de prostată la începutul lunii decembrie. El a fost supus unei intervenţii chirurgicale în 22 decembrie, s-a întors acasă a doua zi şi a fost apoi spitalizat din nou de la 1 ianuarie din cauza unor complicaţii, inclusiv greaţă şi dureri puternice.

Casa Albă nu a fost informată de spitalizarea sa decât joia trecută. Congresul a aflat de situaţie vineri, iar preşedintele Joe Biden a fost informat de diagnostic abia săptămâna aceasta.

Situaţia a stârnit un val de proteste şi s-au înmulţit apelurile pentru demiterea sau demisia lui Lloyd Austin, care devine un ghimpe în coasta şefului statului în plin an electoral.

SUNT REVIZUITE REGULILE

Ancheta Pentagonului, care va fi condusă de un inspector general independent, trebuie, de asemenea, să evalueze dacă procedurile actuale din cadrul Departamentului Apărării sunt "suficiente pentru a asigura notificări adecvate şi în timp util şi un transfer eficient de autoritate în caz de boală sau indisponibilitate a înalţilor funcţionari", potrivit raportului.

Controversa intervine într-un moment în care prima putere militară a lumii este implicată în mai multe conflicte majore, de la Ucraina la Orientul Mijlociu.

Susţinând Kievul împotriva Rusiei, Israelul împotriva Hamasului palestinian, Washingtonul, ale cărui forţe sunt în mod regulat ţinta unor atacuri în Irak şi Siria, îşi mobilizează partenerii internaţionali împotriva rebelilor houthi din Yemen, care ameninţă navigaţia în Marea Roşie.

Casa Albă a recunoscut că aceste spitalizări ţinute secret nu au fost situaţia "ideală". În timp ce preşedintele şi-a menţinut "încrederea" în secretarul său al apărării, potrivit purtătoarei sale de cuvânt, Casa Albă a ordonat, totodată, o revizuire a regulilor aplicabile în caz de incapacitate a înalţilor funcţionari.

"AMERICA MERITĂ RĂSPUNSURI ACUM"

Aleşi republicani au cerut demisia lui Lloyd Austin, inclusiv fostul preşedinte Donald Trump, probabil rivalul lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale din noiembrie. Senatorii republicani au organizat joi o conferinţă de presă pentru a protesta faţă de modul în care Austin a gestionat situaţia sa medicală.

"Când secretarul Apărării are dureri atât de mari încât trebuie să plece de acasă cu o ambulanţă, să fie dus la spital pentru a fi plasat într-o unitate de terapie intensivă, nu este un detaliu minor", a declarat Roger Wicker, unul dintre principalii membri ai Comisiei pentru servicii armate din Senat. "Acesta este un eveniment de o asemenea gravitate, amploare şi magnitudine încât membrii cheie ai Departamentului, inclusiv propriul său adjunct, ar fi trebuit să fie informaţi", a subliniat republicanul. "America merită răspunsuri acum", a continuat senatorul.

La fel ca şi alte persoane, secretarul adjunct al apărării, Kathleen Hicks, nu a fost informată despre cea de-a doua spitalizare a şefului Pentagonului decât trei zile mai târziu, deşi unele dintre responsabilităţile sale îi fuseseră transferate în prealabil.

LLOYD AUSTIN, ÎN CONTINUARE ÎN SPITAL

Mai mulţi democraţi şi-au exprimat, la rândul lor, îngrijorarea faţă de această situaţie, dar numai unul dintre ei a cerut demisia secretarului apărării.

În timp ce Lloyd Austin se află încă în spital, el rămâne în contact cu echipele sale şi este ţinut la curent cu operaţiunile, potrivit Pentagonului.

Senatorul republican Rick Scott a salutat deschiderea anchetei de la Pentagon, dar a cerut explicaţii mai detaliate. "Sunt mulţumit (...) de anchetă, dar cred că Pentagonul trebuie să vină aici chiar acum şi să ne spună exact ce s-a întâmplat. Şi oricine a fost de vină trebuie să fie tras la răspundere", a spus Rick Scott.

Joe Biden a fost întotdeauna reticent în a demite înalţi funcţionari evitând remanierile şi crizele repetate din epoca Trump. El l-a menţinut, de pildă, pe consilierul său pe probleme de securitate naţională, Jake Sullivan, în ciuda retragerii haotice a americanilor din Afganistan în 2021, când talibanii au cucerit Kabulul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.