Liderii europeni au aprobat sâmbătă în mod unanim o serie de principii directoare pentru negociatorul-şef Michel Barnier, care fixează priorităţile ţărilor membre pentru negocierea acordului de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Printre aceste principii directoare se numără o abordare în etape a negocierilor, precum şi prioritatea acordată pentru drepturile cetăţenilor, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O ABORDARE ÎN ETAPE

Dacă este înregistrat un ”progres suficient” în negocierea unei ”retrageri ordonate” din blocul comunitar în prima fază a discuţiilor care vor începe în iunie, atunci ţările europene ar putea să lanseze discuţii despre cum ar putea să arate o relaţie viitoare între Bruxelles şi Londra.

Acesta este un compromis important între poziţia europenilor şi a britanicilor, primii nu vor să existe discuţii despre un posibil acord comercial înainte de finalizarea negocierii termenilor divorţului, iar ceilalţi vor discuţii simultane pentru Brexit şi viitoarea relaţie dintre UE şi Marea Britanie.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, le-a spus jurnaliştilor că blocul comunitar poate să evalueze dacă a existat un ”progres suficient” chiar la începutul toamnei, dar oficialii au menţionat că decizia este în primul rând una politică şi bazată pe o recomandare de la Michel Barnier.

Această recomandare va depinde de progresul înregistrat în acele discuţii despre plata obligaţiilor financiare ale britanicilor până la încheierea exerciţiului bugetar actual şi despre soarta celor trei milioane de cetăţeni europeni care locuiesc în prezent în Marea Britanie.

DISPOZIŢII PENTRU PERIOADA DE TRANZIŢIE

Marea Britanie ar putea să nu renunţe la toate beneficiile unei ţări membre imediat după ieşire, tocmai pentru a amortiza cumva şocul asupra întreprinderilor economice şi oamenilor. Dar în acest caz, autorităţile britanice vor trebuie să urmeze reglementările europene, să accepte libertatea de circulaţie a persoanelor şi jurisdicţia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

”Orice dispoziţii de tranziţie trebuie să fie definite extrem de clar şi pentru o perioadă limitată de timp”, se arată în principiile directoare adoptate de liderii UE.

UNITATE

Ţările UE27 vor rămâne unite în ciuda încercărilor britanicilor de a aplica deviza ”dezbină şi cucereşte”. De asemenea, liderii europeni au anunţat că sunt pregătiţi să joace dur împotriva ameninţărilor lansate de premierul May că va scoate ţara din blocul comunitar în lipsa unui acord de Brexit.

Bruxelles crede că britanicii au mai multă nevoie de un acord de ieşire decât are Uniunea Europeană.

”În conformitate cu principiul că nimic nu este convenit până când toate chestiunile sunt convenite, anumite probleme individuale nu pot fi soluţionate în mod individual. Uniunea Europeană va aborda aceste negocieri dintr-o poziţie comună şi va colabora cu Regatul Unit doar prin intemediul acelor canale de comunicare fixate în aceste principrii directoare”.

De asemenea, nicio ţară europeană nu va avea posibilitatea de a negocia separat o problemă cu Marea Britanie înainte de finalizarea Brexitului.

FĂRĂ GUNOAIE

Marea Britanie nu ar trebui să spere că va putea să distrugă standardele europene pentru protecţia mediului şi a muncitorilor sau să se transforme într-un paradis fiscal la poata Uniunii Europene.

”Orice acord de liber-schimb trebuie să fie echilibrat, ambiţios şi divers. Totuşi, un asemenea acord nu va însemna acelaşi lucru ca participarea la piaţa unică europeană, întrucât asta i-ar submina integritatea şi funcţionarea corectă. Trebuie să asigure un teren corect de joc, în special în termeni care vizează competiţia şi subvenţiile de la stat”.

DREPTURI ŞI BENEFICII

Marea Britanie nu poate să aibă parte de un acord mai bun în afara Uniunii Europene - întrucât s-ar forma un topogan pentru ţările care vor să părăsească UE. Principiile directoare stabilesc că negociatorii britanici nu pot selecta doar acele beneficii ale pieţei unice fără să accepte libera circulaţie a muncitorilor europeni.

NOTA DE PLATĂ PENTRU BREXIT

Marea Britanie trebuie să-şi plătească toate obligaţiile financiare faţă de Uniunea Europeană. Însă, nota de plată a britanicilor nu poate să fie calculată cu exactitate până la finalizarea acordului de Brexit.

PROBLEMA DE LA GRANIŢĂ

Uniunea Europeană nu vrea să pertube pacea din provincia nord-irlandeză, unde ar urma să fie instalată singura graniţă fizică dintre Marea Britanie şi UE. De asemenea, negocierile se vor concentra şi pe bazele militare britanice din Cipru, iar Spania va avea un cuvânt special de spus cu privire la soarta Gibraltarului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.