Bombardamentul din 16 martie al teatrului de la Mariupol, din Ucraina, în care s-au refugiat mulţi civili, este "în mod clar o crimă de război rusească”, se arată, joi, într-un raport al Amnesty International, pentru care numărul victimelor este însă mai mic, scrie lefigaro.fr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Până acum vorbeam despre o presupusă crimă de război. Acum putem spune clar că a fost una, comisă de forţele armate ruse”, a declarat Oksana Pokaltchouk, directorul AI în Ucraina, în timpul unui interviu la Paris.

Două explozii au distrus o mare parte a teatrului, cauzate de "ceva foarte mare: două bombe de 500 de kilograme” dintr-un "atac aerian", a continuat ea, natura pagubelor distugând, conform experţilor consultaţi de ONG, ipoteza propusă de Moscova. a unei explozii în interiorul locului provocată de forţele ucrainene.

Dar la acel moment, spaţiul aerian al Mariupolului era "sub control rusesc” şi "nu existau avioane ucrainene”, a explicat Oksana Pokaltchouk. Imaginile din satelit făcute înainte şi după atac arată că "nu a existat nicio prezenţă militară ucraineană în jurul teatrului”, a spus ea.

"Când erau atât de multe ţinte militare, (ruşii) au ales una civilă”, a deplâns ea. Amnesty denunţă un atac "deliberat” împotriva unui loc care găzduia sute de oameni nevinovaţi, în faţa căruia era scris cuvântul „COPII” în rusă şi cu litere mari albe, ceea ce îl face "în mod clar o crimă de război”.

Doar o veste bună din raport, numărul morţilor ar fi mult mai mic decât cel estimat. "Amnesty International consideră că cel puţin 12 persoane au murit în atac, şi cu siguranţă multe altele, şi că multe altele au fost grav rănite”, conform acestu raport, întocmit din mărturiile a 50 de martori şi a numeroşi experţi.

"Această estimare este mai mică decât cifrele anterioare”, recunoaşte ONG-ul. Se bazează pe faptul că mulţi refugiaţi de la teatru reuşiseră să fugă din Mariupol cu două zile înainte de atac, şi că majoritatea celor care au rămas acolo se aflau în subsoluri şi în alte zone ferite de explozie, explică ea. "Este o veste bună că au fost ucişi mai puţini oameni. Dar asta nu schimbă nimic” pe fond. Indiferent de numărul victimelor, atacul asupra teatrului Mariupol este clar o crimă de război”, a spus Oksana Pokaltchouk..

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.