Statele Unite vor activa în ”câteva zile” sistemul antirachetă THAAD din Coreea de Sud şi vor înăspri în acelaşi timp sancţiunile economice împotriva regimului de la Phenian, transmite BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iniţial, sistemul antirachetă urma să fie operaţionalizat la finele anului 2017, iar mulţi sud-coreeni se opun instalării, temându-se că ţara va deveni o ţintă mai importantă pentru regimul de la Phenian.

Regimul nord-coreean a promis că va testa mai multe rachete balistice şi va organiza inclusiv teste nucleare, în ciuda sancţiunilor internaţionale şi a avertismentelor extrem de serioase venite de la Washington.

Admiralul Harry Harris de la Comandamentul SUA din Pacific a precizat că sistemul THAAD va ”deveni operaţional în următoarele zile şi va fi capabil să apere mai bine Coreea de Sud împotriva ameninţării în creştere din Coreea de Nord”.

De asemenea, admiralul american a precizat că acest sistem îl va readuce pe liderul nord-coreean la realitate şi nu are ca scop îngenuncherea regimului de la Phenian.

Americanii au început în urmă cu o zi instalarea unor părţi-cheie a sistemului antirachetă pe teritoriul sud-coreean, după o nouă demonstraţie de putere a regimului lui Kim Jong-un.

Demersuri în vederea instalării THAAD în acest an au înfuriat atât Phenianul, cât şi Beijingul, cu care administraţia preşedintelui american Donald Trump speră să coopereze în vederea dezarmării nucleare a Nordului.

China, tot mai frustrată de aliatul ei nord-coreean, şi Rusia consideră radarele puternice ale sistemului american drept o ameninţare la adresa securităţii lor.

Preşedintele american Donald Trump a trimis mai multe active militare americane în regiune, într-o demonstraţie de forţă şi a exercitat presiuni asupra Beijingului să exercite la rândul său presiuni asupra aliatului său nord-coreean. Preşedintele chinez Xi Jinping, care a vorbit cu Trump luni la telefon, a îndemnat la reţinere atât Phenianul, cât şi Washingtonul.

La Washington, oficiali de rang înalt din cadrul administraţiei Trump urmează să informeze miercuri întregul Senat. Un ritm accelerat de testare a unor arme nord-coreene în ultimul an a adus regimul lui Kim Jong-un mai aproape de dezvoltarea unor rachete cu capacitate nucleară care ar putea să atingă teritoriul american.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.