Ambasadorul Coreii de Nord la Naţiunile Unite, Kim Song, a declarat sâmbătă că denuclearizarea nu se mai află pe masa negocierilor cu Statele Unite şi că nu sunt necesare discuţii îndelungate cu Washingtonul, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comentariul ambasadorului pare să meargă mai departe de un avertisment anterior al Coreii de Nord potrivit căruia discuţiile legate de programul său de înarmare nucleară, subiectul de interes principal al discuţiilor SUA cu Coreea de Nord din ultimii doi ani, ar putea să nu mai fie o temă de discuţie având în vedere refuzul Washingtonului de a oferi concesii.

Kim a afirmat într-un comunicat că ”dialogul susţinut şi substanţial” dorit de Statele Unite este ”un subterfugiu pentru a câştiga timp pentru agenda politică internă, o referire la candidatura lui Trump pentru realegerea sa ca preşedinte în 2020.

”Nu dorim să avem negocieri îndelungate cu Statele Unite, iar denuclearizarea a ieşit deja de pe masa negocierilor”, a afirmat Kim într-un comunicat pus la dispoziţia Reuters.

Departamentul de Stat nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Tensiunile s-au amplificat înainte de termenul limită de sfârşit al anului stabilit de Coreea de Nord, care a cerut Statelor Unite să îşi schimbe politica prin care Phenianului denuclearizarea unilaterală şi relaxarea sancţiunilor.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a avertizat că ar putea adopta ”o nouă abordare” anul viitor, provocând temeri că ar putea reveni la testarea de bombe nucleare şi de rachete cu rază lungă de acţiune, suspendată în 2017.

Marţi, ministrul de Externe nord-coreean a reiterat un apel adresat Washingtonului de a-şi schimba ”politicile ostile” şi a spus că depinde de Washington să decidă ce ”cadou de Crăciun” va primi la sfârşitul anului.

Kim Song s-a referit şi la o declaraţie din această săptămână a membrilor UE din Consiliul de Securitate, care a criticat lansările recente ale unor rachete cu rază scurtă de acţiune ale Coreii de Nord, numind-o ”o provocare serioasă” împotriva Phenianului şi afirmând că joacă rolul ”unui câine de companie” al Statelor Unite.

Trump şi Kim Jong Un s-au întâlnit de trei ori din iunie 2018, dar discuţiile nu au progresat, iar în ultimele zile cei doi au revenit la retorica agresivă care a provocat temeri de război în urmă cu doi ani.

În 2017, cei doi lideri s-au angajat într-un război al cuvintelor, în care Trump l-a numit pe Kim Jong Un ”omul rachetă”, în timp ce liderul nord-coreean l-a numit ”ramolit” pe preşedintele american, în prezent în vârstă de 73 de ani.

Marţi, Trump l-a numit încă o dată pe Kim ”omul rachetă” şi a spus că Statele Unite îşi revendică dreptul să folosească forţa militară împotriva Coreii de Nord.

Phenianul a anunţat că orice repetare a unui astfel de limbaj ar reprezenta ”revenirea demenţei unui ramolit”.

În pofida reluării de către Trump a numelui de ”om rachetă”, preşedintele american şi-a exprimat speranţa că Kim Jong Un va denucleariza Coreea de Nord. Vineri, ambasadroul american la Naţiunile Unite a spus că Statele Unite nu au decis încă dacă ar trebui organizată o şedinţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre încălcarea drepturilor omului în Coreea de Nord, care a nemulţumit Phenianul.

Vineri, Coreea de Sud a anunţat că Trump şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in au discutat telefonic  timp de o jumătate de oră despre modalităţile de a continua discuţiile diplomatice cu Coreea de Nord. Cei doi lideri au fost de acord că situaţia a devenit ”gravă” şi că ”trebuie menţinut dialogul pentru a obţine rezultate prompte în negocierile pentru denuclearizare”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.