Ambasadorii NATO se vor reuni de urgenţă luni, la Bruxelles, pentru a discuta situaţia creată în Orientul Mijlociu de uciderea la Bagdad a generalului iranian Qassem Soleimani, de o dronă americană, a declarat un oficial al organizaţiei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a organizat întâlnirea în urma consultărilor cu membri ai alianţei.

Ambasadorii NATO se întâlnesc regulat, dar reuniunea de luni a fost convocată de orgenţă, în urma deciziei de sâmbătă a alianţei de a-şi suspenda misiunea de pregătire din Irak, din cauza riscurilor de securitate provocate de uciderea lui Soleimani, vineri.

Soleimani era general al Gărzi Revoluţionare a Iranului şi comandantul Forţelor Quds, unitate de elită a Gărzii, respunsabilă cu operaţiunile în străinătate.

Parlamentul irakian a cerut duminică ca trupele americane şi alte trupe străine să plece din ţară, ca urmare a uciderii generalului iranian Soleimani.

Într-un război al cuvintelor, secretarul american de Stat Mike Pompeo a spus că Washingtonul  va lua ca ţintă orice oficial irakian va dori, dacă vor mai avea loc atacuri împotriva intereselor americane din partea forţelor iraniene sau a apropiaţilor acestora.

Qassem Soleimani a fost ucis vineri, într-un atac american cu dronă împotriva convoiului acestuia aflat pe aeroportul din Bagdad, un atac care a provocat îngrijorări privind o conflagraţie majoră.

Între timp, Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Omanul au cerut Washingtonului şi Teheranului că facă eforturi diplomatice pentru detensionarea crizei.

Rezoluţiile Parlamentului irakian nu sunt obligatorii pentru Guvern, dar aceasta din urmă este probabil să fie respectată, având în vedere că premierul Adel Abdul Mahdihad a cerut anterior Parlamentului că pună capăt cât mai curând prezenţei trupelor străine în ţară.

Pompeo a afirmat la emisiunea “Face the Nation” de la CBS că Washingtonul urmăreşte îndeaproape ce s-a întâmplat în Parlamentul de la Bagdad. Pompeo nu a spus dacă Statele Unite vor retrage trupele din Irak dacă Guvernul irakian va solicita acest lucru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.