Ambasadoarea Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova a declarat, vineri, că va cere Moscovei să închidă ambasada de la Sofia, după ce apelul ei către statul balcanic de a anula decizia de expulzare a celor 70 de diplomaţi ruşi a fost ignorat, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o declaraţie adresată poporului bulgar, ambasadoarea Eleonora Mitrofanova a afirmat că închiderea ambasadei Rusiei va duce inevitabil şi la închiderea ambasadei Bulgariei la Moscova.

Bulgaria, stat membru al UE şi NATO şi un aliat apropiat al Rusiei în trecut, a fost victima unor tensiuni diplomatice săptămâna aceasta, după ce fostul premier Kiril Petkov a anunţat expulzarea a 70 de membri ai personalului diplomatic rus sub acuzaţia de spionaj.

Decizia a inclus cel mai mare număr de diplomaţi ruşi expulzaţi de către Sofia în ultimii ani şi a redus cu mai mult de jumătate misiunea diplomatică a Moscovei în Bulgaria.

Ambasadorul Rusiei, Eleonora Mitrofanova, a numit expulzările un ”pas ostil fără precedent şi i-a comunicat, joi, Sofiei să-şi anuleze decizia până vineri la prânz. În caz contrar, va cere Moscovei să ia în considerare încetarea completă a prezenţei diplomatice fizice a Rusiei în Bulgaria.

În cursul zilei de vineri, Petkov a respins ultimatumul.

”Din păcate, apelul nostru către Ministerul bulgar de Externe a fost ignorat”, a scris Mitrofanova, într-un comunicat.

”Intenţionez să deschid rapid subiectul închiderii ambasadei Rusiei în Bulgaria înaintea leadershipului ţării mele, ceea ce va însemna inevitabil închiderea misiunii diplomatice bulgare la Moscova”, a continuat ea.

Responsabilitatea pentru eventualele consecinţe grave care vor urma revine Guvernului lui Petkov, a spus oficialul rus.

Aproximativ 60 de persoane s-au adunat vineri în faţa ambasadei Rusiei din Sofia, cu scopul de a protesta faţă de decizia Guvernului de a expulza personalul diplomatic rus.

Susţinătorii deciziei lui Petkov plănuiesc un miting duminică pe aeroportul din Sofia, când cei 70 de diplomaţi ruşi şi familiile lor urmează să părăsească ţara.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.