Alte şase documente marcate drept clasificate au fost găsite în casa preşedintelui Joe Biden din Wilmington, Delaware, de către investigatorii Departamentul de Justiţie al SUA, a declarat un avocat al şefului de la Casa Albă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unele dintre documentele clasificate şi alte materiale datează din mandatul lui Biden în Senatul SUA, unde a reprezentat Delaware din 1973 până în 2009, potrivit avocatului său, Bob Bauer. Alte documente au fost din mandatul său ca vicepreşedinte în administraţia Obama, din 2009 până în 2017, a spus Bauer.

Departamentul de Justiţie (DOJ), care a efectuat o percheziţie ce a durat peste 12 ore, a luat şi câteva notiţe pe care Biden le-a scris de mână în calitate de vicepreşedinte, potrivit avocatului.

Preşedintele a oferit acces „la casa lui pentru a permite DOJ să efectueze o percheziţie în întregul sediu pentru potenţiale înregistrări din perioada ca vicepreşedinte şi potenţiale materiale clasificate”, a spus Bauer.

Nici Biden, nici soţia sa nu au fost prezenţi în timpul percheziţiei, a spus avocatul. Biden este în Rehoboth Beach, Delaware, în acest weekend.

Anchetatorii Departamentului de Justiţie au coordonat căutarea cu avocaţii lui Biden, a spus Bauer, iar avocaţii personali ai preşedintelui şi ai Casei Albe au fost prezenţi la percheziţii.

Alte documente guvernamentale clasificate au fost descoperite luna aceasta la reşedinţa lui Biden din Wilmington, iar în noiembrie la un birou privat pe care l-a menţinut la un think tank din Washington, D.C., după ce şi-a încheiat mandatul ca vicepreşedinte în administraţia Obama, în 2017.

Sâmbătă, Bauer nu a precizat unde au fost găsite documentele în casa Wilmington. Documentele anterioare clasificate au fost găsite în garajul locuinţei şi într-un spaţiu de depozitare din apropiere.

Perecheziţia arată că anchetatorii federali avansează rapid cu ancheta documentelor clasificate găsite în posesia lui Biden. Luna aceasta, procurorul general al SUA Merrick Garland a numit un avocat special pentru a investiga problema.

Consilierul special Robert Hur nvestighează modul în care preşedintele şi echipa sa au gestionat documentele clasificate din epoca Obama.

Avocaţii lui Biden au găsit toate documentele descoperite înainte de percheziţia de vineri de către DOJ, potrivit Casei Albe. A fost prima dată când autorităţile federale de aplicare a legii au efectuat o percheziţie pentru documente guvernamentale la adresele private ale lui Biden, potrivit informaţiilor făcute publice.

Republicanii au comparat ancheta cu ancheta în curs privind modul în care fostul preşedinte Donald Trump a gestionat documentele clasificate după preşedinţia sa. Casa Albă a remarcat că echipa lui Biden a cooperat cu autorităţile în ancheta lor şi a predat acele documente. Trump a rezistat până la o percheziţie FBI în august, la reşedinţa sa din Florida.

Căutarea intensifică mizele juridice şi politice pentru preşedinte, care a insistat că descoperirea anterioară a materialelor clasificate la domiciliul său şi la fostul birou ar fi considerată în cele din urmă lipsită de importanţă.

Biden a declarat joi că „nu regretă” că nu a dezvăluit public înainte de alegerile intermediare descoperirea unor documente clasificate la fostul său birou şi crede că problema va fi rezolvată.

De la descoperirea documentelor lui Biden, Trump s-a plâns că anchetatorii Departamentului de Justiţie îl tratează diferit pe succesorul său.

„Când va descinde FBI-ul în numeroasele case ale lui Joe Biden, poate chiar la Casa Albă?” a Trump într-o postare pe reţelele sociale la începutul acestei luni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.