Irakienii şi libanezii au revendicări ”drepte”, dar trebuie să le formuleze ”în cadrul legii”, a apreciat miercuri liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a cărui ţară exercită o mare influenţă, atât în Irak, cât şi în Liban, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În irak şi în Liban, ”poporul are, de asemenea, revendicări. Aceste revendicări sunt drepte, dar ele nu pot să fie realizate decât în cadrul legii”, a declarat ayatollahul Ali Khamenei într-un discurs difuzat în parte de televiziunea de stat.

”În cazul perturbării cadrului legal al unei ţări, când este vid (...) nicio acţiune nu poate fi întreprinsă”, a subliniat Khamenei.

Liderul suprem iranian se exprimă în contextul în care contestarea populară în Liban a doborât Guvernul lui Saad Hariri, iar irakienii speră să-l dea jos pe al lui Adel Abdel Mahdi.

El consideră că ”inamicul vrea să perturbe cadrul legal” al ţărilor din regiune.

”Statele Unite, serviciile de informaţii occidentale susţinute cu fonduri din câteva ţări reacţionare din regiune sunt pe cale să cauzeze tulburări în ţările noastre vecine, în ţări de care noi suntem apropiaţi (...) în vederea distrugerii securităţii” regionale, a acuzat Khamenei.

”Aş vrea să le spun aici acelora care se simt îngrijoraţi de soarta acestor ţări, ca Irakul şi Libanul, blocate în probleme, că prioritatea lor (trebuie să fie) să răspundă insecurităţii”, a adăugat el.

Acuzându-i pe occidentali de ambiţii ”hegemonice” în Orientul Mojlociu, Iranul susţine mai multe grupări armate şiite în Irak - dintre care unele sunt asociate mai aproape sau mai pe departe fragilei coaliţii guvernamentale - şi a ajutat puterea irakiană în războiul său împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

În Liban, Republica islamică întreţine relaţii strânse cu Hezbollahul, o puternică mişcare şiită membră a majorităţii în cadrul coaliţiei guvernamentale demisionare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.