Autorităţile franceze au evacuat muzeul Luvru, după ce un soldat a deschis focul spre un bărbat suspect, care a încercat să-l înjunghie, la intrarea în renumita atracţie turistică din Paris. Potrivit primelor informaţii, soldatul are câteva răni superficiale în urma atacului, în vreme ce suspectul este în stare gravă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 13:31 Atacatorul era înarmat cu o macetă şi căra două bagaje înainte de a fi împuşcat de soldaţi la muzeul Luvru

Autorităţile franceze au anunţat că atacatorul a venit înarmat cu o macetă şi căra două bagaje în spate, trezind suspiciuni din partea soldaţilor care apără cea mai mare atracţie turistică din Paris, scrie Reuters.

De asemenea, procurorii antiterorism au lansat o anchetă pentru a determina circumstanţele în care a avut loc atacul de la muzeul Luvru.

UPDATE 14:22: Parchetul antiterorist din Paris a deschis o anchetă cu privire la atacul de la Luvru

Parchetul antiterorist din Paris a deschis vineri o anchetă în flagrant cu privire la atacul de la Caruselul de la Luvru, unde un bărbat înarmat cu cel puţin o macetă şi care a strigat ”Allah Akbar” a încercat să atace militari, a anunţat procurorul François Molins într-un comunicat, relatează Reuters.

Ancheta - încredinţată Secţiei antiteroriste a Brigăzii criminale a poliţiei judiciare din Paris (SAT) şi Direcţiei Generale pentru Securitate Internă (DGSI) - a fost deschisă pentru capătul de acuzare de tentative de asasinate agravate în relaţie cu o întreprindere teroristă şi asociere criminală teroristă de răufăcători, se precizează în text.

Cei patru militari din patrula luată drept ţintă au încercat iniţial să-l respingă pe atacator, după care au deschis focul şi l-au rănit grav la abdomen, au precizat diverşi purtători de cuvânt ai forţelor de securitate.

”Să fim extrem de prudenţi cu privire la motivaţiile acestui individ”, a îndemnat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne Pierre-Henry Brandet, care s-a deplasat, de asemenea, la faţa locului.

Militarul uşor rănit la scalp a fost evacuat către un spital.

Premierul Bernard Cazeneuve a explicat că incidentul este unul de ”natură teroristă”, după ce autorităţile au închis toate străzile din apropierea renumitului muzeu din Paris.

Aproximativ 1.250 de persoane au fost blocate în Muzeu şi în Caruselul de la Luvru şi erau în curs de evacuare către prânz.

Poliţia crede că atacatorul a acţionat de unul singur, dar o a doua persoană a fost reţinută în urma comportamentului suspect. Martorii susţin că atacatorul a strigat ”Allahu Akbar” înainte de a se repezi cu un cuţit spre soldatul staţionat în faţa muzeului Luvru.

”Avem de a face cu un atac executat de un individ care era cu siguranţă agresiv şi reprezenta o ameninţare directă, iar comentariile sale ne-au determinat să credem că dorea să ducă la capăt un incident terorist. De asemenea, avem un al doilea individ care se comporta suspect şi a fost reţinut, însă nu pare că există o legătură între acesta şi atac”, a declarat şeful poliţiei pariziene, Michel Cadot.

Anchetatorii nu au descoperit materiale explozive în geanta atacatorului de la Luvru.

Momentan nu se cunoaşte identitatea sau naţionalitatea suspectului împuşcat în urma atacului, dar anchetatorii antiterorism au lansat o investigaţie. 

Până la cinci focuri de armă au fost trase în direcţia suspectului, în vreme ce declaraţiile sale îi determină pe poliţişti să creadă că avea de gând să comită un atentat terorist la muzeul Luvru.

Ministerul de Interne, Bruno Le Roux, a declarat că situaşia este un extrem de gravă la muzeul Luvru - una din cele mai importante atracţii turistice din Paris.

În acest moment, informaţiile sunt contradictorii, iar o altă sursă din poliţie a precizat că suspectul încerca să intre în magazinul de suveniruri cu o valiză şi ar fi rănit un alt soldat înainte să fie doborât.

De asemenea, un purtător de cuvânt a explicat că muzeul este închis pentru moment, dar nu a confirmat informaţiile despre evacuarea vizitatorilor.

Franţa a fost zguduită de o serie de atentate islamiste în ultimii doi ani, în care peste 230 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte câteva sute au fost rănite. Cele mai multe atentate au fost revendicate de jihadiştii Statului Islamic.

Două potenţiale atacuri teroriste au fost dejucate în luna septembrie, după ce mai multe femei au parcat o maşină încărcată cu butelii de gaz în apropierea Catedralei Notre Dame din Paris.

Ministrul de Interne Bruno Le Roux a anunţat că şi-a scurtat o vizită în Dordogne, pentru a conduce, la Beauvau, o reuniune cu oficiali de rang înalt şi a-l vizita pe militarul rănit.

Militari din cadrul Operaţiunii Sentinelle - mobilizaţi imediat după atacurile din ianuarie 2015 de la Paris - au misiunea să patruleze în locuri publice, în special în zone aglomerate şi zone frecventate de turişti.

În total 3.500 de militari sunt mobilizaţi în cadrul operaţiunii în Ile-de-France.

Franţa se află în stare de urgenţă de la atacurile de la 13 noiembrie 2015 la Paris şi Saint-Denis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.