Conservatorul Aleksandar Vucic a depus miercuri după-amiază jurământul ca preşedinte al Serbiei, fiind aplaudat de mii de suporteri care s-au ciocnit cu protestarii opoziţiei într-un pasaj subteran din Belgrad, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu doar o oră înainte de ceremonia de învestire, susţinătorii preşedintelui s-au încăierat cu mai mulţi protestari ai opoziţiei sârbe, care-l acuză pe preşedinte că are adevărate tendinţe autocrate după ce a câştigat alegerile prezidenţiale din Serbia.

Vucic a condus în ultimii trei ani executivul sârb şi a reuşit să câştige preşedinţia după un singur tur.

De asemenea, politicianul conservator a devenit primul preşedinte care a depus jurământul cu mâna nu doar pe Constituţie, dar şi pe primul document scris în limba sârbă - Evanghelia lui Marcu din secolul al XII-lea.

Această ceremonie a avut ca scop să demonstreze longevitatea Serbiei.

Vucic a promis în faţa legislativului că va munci pentru stabilitatea regională şi va apropia ţara de aderarea la Uniunea Europeană.

De asemenea, preşedintele sârb a precizat că va continua să cultive relaţii din ce în ce mai apropiate cu Rusia şi China.

Preşedintele sârb a promis că va depune eforturi pentru a rezolva problemele cu Kosovo.

”Trebuie să respingem miturile şi să ne îndreptăm spre viitor”, a declarat Vucic.

Sârbii susţin că provincia disputată reprezintă un leagăn al statului medieval şi al ortodoxiei şi refuză să recunoascp independenţa Kosovo, blocând în acest sens aderarea Priştinei la instituţii internaţionale, precum Naţiunile Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.